SABORSKI ODBOR ZA POLJOPRIVREDU

'Najavom rebalansa ni Vlada ne vjeruje u proračun'

16.02.2012 u 15:57

Bionic
Reading

Poljoprivredni proizvođači će dobiti poticaje za prošlu godinu u zakonskom roku, najkasnije do 30. lipnja, potvrđeno je i na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj. Iako je središnja tema bio proračun za 2012, čiji je prijedlog prošao i ovaj saborski odbor, razgovaralo se i o onome što muči hrvatskog seljaka

‘Ključno nam je pitanje kad će se ispuniti obveze po osnovu poticaja i to bih volio dobiti napismeno. Čak bih se složio neka to budu i vaučeri, pa da jednog dana možemo otići u banku i preuzeti novac’, poručio je Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, članovima Odbora za poljoprivredu na čiju je sjednicu bio pozvan.

Upravo je smanjen obim poticaja, ali i nedoumice tko koliko i kome duguje s tog osnova, i bio predmet, na trenutke i malo življe, rasprave, pa je i predsjednik Odbora za poljoprivredu Petar Čobanković tražio pojašnjenja od zamjenice ministra poljoprivrede Snježane Španjol

Čobankovića je zanimalo na što se konkretno odnosi stavka od 776 milijuna kuna po osnovu zaostalih obveza iz prošle godine, pa je i on, poput Darka Grivičića, tražio dostavu podataka u pisanom obliku.

‘Cijeli je proračun nerealan, a najava rebalansa koja stiže iz Vlade pokazuje koliko i vladajući vjeruju u njega. Za 550 milijuna kuna je smanjen i proračun za poljoprivredu, što je 15,5 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Poljoprivreda će to teško moći podnijeti’, konstatirao je Čobanković.

Iz Ministarstva poljoprivrede su, pak, stigla obećanja o donošenju prijedloga za legaliziranje poljoprivrednih objekata do kraja veljače te skoroj uspostavi registra državnih potpora u kojem bi točno bilo vidljivo iz kojih izvora, državnog ili proračuna jedinica lokalne samouprave, i koliko potpora dobivaju poljoprivrednici.

Jednom ministar - uvijek ministar

Jednom ministar - uvijek ministar, kao da je nepisano pravilo koje slijede zastupnici i ministri tijekom rasprava na saborskim odborima. Tako je na sjednici Odbora za poljoprivredu više govornika u nekoliko navrata Petra Čobankovića vraćalo u njegovu ministarsku fotelju. Slično se dogodilo i na Odboru za financije kad je, u raspravi o proračunu, ministar financija Slavko Linić jednog od svojih prethodnika Ivana Šukera također oslovljavao s ‘ministre’.

‘Poljoprivreda je odavno na aparatima i samo ću navesti u tom smislu tezu koja je zavladala među ribarima, a koja se odnosi i na poljoprivrednike: proklet bio dan kad smo dočekali da živimo od poticaja’, slikovito je rekao HNS-ovac Petar Baranović

Govoreći o sustavu poticaja stao je u obranu poljoprivrednika i ribara, zastupnik Baranović je rekao kako nitko od njih nije lopov, ali i konstatirao kako ‘sustav ima dovoljno rupa na kojima su se mangupi dobro obogatili’.

Protiv proračuna glasalo je troje HDZ-ovih zastupnika, uključujući i predsjedavajućeg Petra Čobankovića, te Nevenka Bečić iz HGS-a, dok su predstavnici vladajuće koalicije podržali proračunski prijedlog.