ZGAGA I ŠURC

Nagrađeni najbolji istraživački novinari u regiji

10.10.2012 u 07:51

Bionic
Reading

Slovenski novinari Blaž Zgaga i Matej Šurc ovogodišnji su dobitnici nagrade Srednjoeuropske inicijative (CEI) i Medijske organizacije Jugoistočne Europe za izvanredna postignuća u istraživačkom novinarstvu za svoj projekt 'U ime države'

Šurc i Zgaga nagrade će primiti na Medijskom forumu jugoistočne Europe koji se 22. i 23. listopada održava u Budvi u Crnoj Gori.

Povodom odluke ovogodišnje komisije da nagradi projekt slovenskih novinara o trgovini oružjem u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji tijekom ratova na području bivše Jugoslavije 1990-ih, CEI i SEEMO su priopćili da je istraživanje provedeno s 'velikim naporima u proučavanju dokumentacije, kao i suradnji s istraživačkim novinarma u regiji, što je dodatna vrijednost ove priče'.

'Činjenica što su autori primili prijetnje smrću nakon objavljivanja knjiga i rad u teškim okolnostima također treba naglasiti', stoji u priopćenju CEI-ja i SEEMO-a, koji se vode selekcijskim kriterijima – kvaliteta izvještavanja, utjecaj istraživanja na društvo i osobni rizik tijekom obavljanja posla.

Šurc i Zgaga u trilogiji 'U ime države' dokazali su da su tijekom rata u Hrvatskoj i Bosni visoki slovenski i hrvatski političari zahvaljujući državnoj infrastrukturu organizirali švercanje oružja zaraćenim stranama unatoč UN-ovom embargu. Pritom se nisu vodili obrambenim interesom napadnutih strana, nego vlastitim profiterskim ciljevima da bi ostvarivali nevjerojatno visoke profite trgujući najtraženijom robom.

Brojna dokumentacija, preko 6.000 analiziranih dokumenata, iskazi svjedoka i državnih službenika, dokazuje da je švercerski lanac vodio sve do privatnih bankovnih računa i tvrtki, pod kontrolom nekih, i danas utjecajnih političara.

Ovo je jedna u nizu nagrada projektu 'U ime države', koji su Šurc i Zgaga posvetili svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

CEI i SEEMO još su nagradili albanskog novinara Telnisa Skuqia posebnom diplomom istraživačkog novinarstva, a Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) za izvanredan doprinos istraživačkom novinarstvu u regiji.