POLICIJSKA KARIJERA

Nagrađen za otkrivanje identiteta žrtve silovanja

18.09.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Policijski službenik Ličko-senjske policijske uprave Jozo Milas, široj javnosti poznat po priopćenju u kojem je otkrio puni identitet silovane američke košarkašice Ilishe Jarett, a inicijalima skrio identitet napadača Jose Mraovića, nije osjetio ozbiljnije posljedice zbog svog neprofesionalnog i nedopustivog čina. Čak štoviše, on je postao drugi čovjek, točnije zamjenik načelnika Policijske uprave Ličko-senjske

Nakon što je, podsjetimo, kontroverzni gospićki poduzetnik Joso Mraović nasrnuo na američku košarkašicu, u to vrijeme glasnogovornik PU Ličko-senjske Milas novinarima je podijelio priopćenje za javnost u kojem je potanko opisao detalje silovanja te odao puno ime i prezime žrtve silovanja, dok je napadača Mraovića 'krstio' inicijalima J. M..

Njegova neprofesionalnost i otkrivanje punog identiteta žrtve zgrozile su javnost i dale povoda sumnji da policijske strukture štite gospićkog ugostitelja, nekad istaknutog HDZ-ovog člana Josu Mraovića.

Javnost je jednoglasno osudila Milasov postupak, a Disciplinski sud Ministarstva unutarnjih poslova u Rijeci izrekao mu je i uvjetnu kaznu prestanka radnog odnosa u trajanju od godinu dana. Iako je zdravorazumska logika nalagala pretpostavku da kompromitirani policijski službenik više neće tako lako doći u priliku ponoviti sličan propust, Milas je na koncu zauzeo još odgovorniju dužnost od glasnogovorničke.

Načelnik Policijske uprave Ličko-senjske Željko Jurković, naime, omogućio mu je da postane drugi čovjek policije u ličko-senjskom dijelu Hrvatske. Jurkoviću se očito nije lako odreći čovjeka koji je najprije vodio njegov ured, a potom i obavljao posao glasnogovornika, s pogubnim posljedicama za ugled policije.

Zahvaljujući novoj sistematizaciji radnih mjesta u MUP-u, ponovimo još jednom, Jozo Milas postao je zamjenik načelnika PU Ličko-senjske, što izaziva čuđenje i nevjericu.
Kako je moguće da kompromitirani službenik postane drugi čovjek policijske uprave pitali smo glasnogovornika Ravnateljstva Policije Krunoslava Borovca.

– Odluku o zamjeniku policijske uprave ne donosim ja, niti ravnatelj policije, nego nadležni načelnik, u ovom slučaju Željko Jurković. Njega trebate pitati zbog čega je Milas na tom mjestu. Ono što je Milas napravio vjerovatno je sankcionirano nekim stegovnim postupkom, a ne možemo ga doživotno kazniti, rekao je Borovec.

Na primjedbu da u PU Ličko-senjskoj valjda ima i policijskih službenika koji bi bili bolji kandidati za mjesto zamjenika načelnika, odnosno policajaca koji nemaju ovakvu mrlju na profesionalnoj karijeri, Borovec odgovara da se s našim stavom osobno slaže, ali i još jednom ponavlja da je prava adresa za razgovor nadležni načelnik.

– To je pitanje za onog tko ga je predložio za to mjesto. Moj stav i stav ravnatelja policije je da odgovornost moramo spustiti na niže razine, ustvrdio je Borovec

Nižim razinama, točnije načelniku PU Ličko-senjske Željku Jurkoviću upit o zamjeniku Milasu poslan je pismenim putem, a potom do njega pokušali doći i putem telefona. Glasnogovornica PU Ličko-senjske Kristina Maoduš, međutim, pojasnila je da je Jurković na sastanku.

– Upit ste nam poslali danas, a mi vam teško možemo isti dan odgovoriti. Nerealno je očekivati da ćete odgovor dobiti danas, ali svakako ćete ga dobiti, pojasnila nam je glasnogovrnica.