MINISTARSTVO OBITELJI

Nagrade u povodu Međunarodnog dana prava djeteta uručene trima dobitnicama

20.11.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Dodjelom godišnjih nagrada i nagrade za životno djelo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike obilježilo je u petak Međunarodni dan prava djeteta, koji se diljem svijeta obilježava na dan prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta UN-a.

Nagradu za životno djelo dobila je umirovljena profesorica, političarka i dopredsjednica Saveza društva "Naša djeca“ Hrvatske Sonja Borovčak koja, prema obrazloženju za dodjelu nagrada, i dalje veliki dio svog vremena posvećuje dobrovoljnom radu za djecu.

Zaslužna je, uz ostalo, za dobivanje statusa 'Grad prijatelja djece' za Zabok, a o promicanju dječjih prava brigu je vodila kao vijećnica u gradu Zaboku i Krapinsko-zagorskoj županijskoj skupštini, zastupnica u Hrvatskom saboru te krapinsko-zagorska županica.

Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta dobile su učiteljica razredne nastave Osnovne škole Vladimir Nazor iz Neviđana, Ivana Medić, i ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac, Martina Brajdić Manojlović.

Najveći projekt u kojem sudjeluje Medić je Laboratorij održivog razvoja (LORA) koji se bavi globalnim ciljevima za održivi razvoj, poput zdravlja kreativnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, smanjenja nejednakosti te održivih gradova i zajednice.

Osmislila je projekt vezan uz rodnu ravnopravnost "Tate za pet" kojim se očevi uključuju u život škole što je, kaže se u obrazloženju, "važno za tradicionalnu sredinu iz koje dolazi". Također je osnovala grupu "Medo mali" koja prvašiće podučava vještinama medijacije i izbjegavanju sukoba.

Brajdić Manojlović se kao ravnateljica karlovačkog Doma koji skrbi za djecu i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju i teškoćama mentalnog zdravlja, zalagala za razbijanje stigme.

Dom ne prestaje brinuti za mlade ni nakon što oni napuste tu ustanovu te im pruža usluge organiziranog stanovanja i pomaže im pronaći posao čime se preveniraju potencijalni problemi.

Dobitnica Nagrade za životno djelo, Sonja Borovčak, rekla je kako se odnos prema djeci ipak poboljšao u posljednjih 30 godina, no moraju učiniti još puno da bi se ugodno osjećala u svojoj lokalnoj sredini i ostala u domovini. Poručila je da djeci treba pomoć kako bi bilo što manje posljedica tzv. 'novog normalnog ponašanja'.

"Gdje god bila, na bilo kojoj funkciji, dala sam sve od sebe da pokušamo raditi iskreno i sa srcem za djecu i da ne pričamo samo da su djeca naše blago i budućnost, nego da svojim djelima pokazujemo da su nam važna", rekla je Borovčak.

Međunarodni dan prava djeteta obilježava se 20. studenoga, na dan kada je prije 31 godinu prihvaćana UN-ova Konvencija o pravima djeteta koja je, po riječima Josipa Aladrovića, diljem svijeta pridonijela transformaciji dječjih života.

Poručio je kako obilježavanjem toga dana podsjećaju da bi temelj svakog društva trebala biti mirna sredina koja omogućava sretno djetinjstvo, učenje i odrastanje, ali nažalost diljem svijeta postoje društva zahvaćena ratom, siromaštvom, dječjim radom i smrtima djece vojnika.