PRIZNANJA VIJEĆA EUROPE

Nagrada Zadru, priznanje Murteru i Bibinju

28.04.2012 u 17:09

Bionic
Reading

Vijeće Europe ovog je tjedna objavilo rezultate programa "Nagrada za najbolje projekte europskih obalnih gradova" a među nagrađenim europskim gradovima je i Zadar, dok su pohvalu za svoje inovativne projekte, među ostalima, dobili Murter i Bibinje.

Program nagrađivanja najboljih upravljačkih praksi europskih obalnih gradova provodi centar za reforme lokalnog upravljanja Vijeća Europe u partnerstvu s kongresom lokalnih i regionalnih vlasti, parlamentarnom skupštinom i udrugom lokalnih uprava Velike Britanije. Njegov je cilj prepoznati i nagraditi lokalne vlasti s inovativnim praksama kojima je cilj preokrenuti nepovoljne gospodarske i društvene trendove s kojima se suočavaju mnoge obalne zajednice te drugim lokalnim vlastima staviti na raspolaganje ta znanja i iskustva.

Na temelju 48 pristiglih aplikacija prva je nagrada dodijeljena ukrajinskoj Evpatoriji, zajednička druga nagrada Bournemouthu i Canterburyju u Britaniji dok treću nagradu dijele norveški Heroy i Zadar, objavilo je Vijeće Europe na svojim internetskim stranicama.

Žiri je također odlučio odati priznanje kandidatima za inovativne projekte koji su prošli u finalni krug izbora, te je pohvalio britanski Sothampton, Great Yarmouth, East Riding, grčki Heraklion, Bibinje i Murter - Kornate u Hrvatskoj, španjolski Aviles, francuski Le Havre i ukrajinsku Odessu.

Pored njih je primljeno i po istim kriterijima ocijenjeno nekoliko neeuropskih kandidatura među kojima je projekt izraelskog Ashkelona osvojio visok broj bodova. Posebni certifkat dodijeljen je jedinoj pokrajini koja se kandidirala, pokrajini Barcelone, za poticanje inovativnih praksi obalnih gradova na pokrajinskoj i regionalnoj razini.

Pobjednici i navedeni kandidati pozvani su na svečanu dodjelu nagrada koja će se održati u Blackpoolu u Velikoj Britaniji 9. svibnja 2012. godine.

Incijativu nagrađivanja najboljih lokalnih praksi oživljavanja obalnih gradova pokrenulo je Vijeće Europe u siječnju 2012. za predsjedanja Velike Britanije ministarskim odborom Vijeća Europe. Predsjednik skupštine Vijeća Europe Jean-Claude Mignon i predsjednik kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Keith Whitmore nagrade su objaviili prošloga tjedna na sjednici skupštine u Strasbourgu.