ZASLUŽENO PRIZNANJE

Nagrada Saharov kubanskom disidentu Fariñasu

21.10.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Europski parlament odlučilo je dodijeliti ovogodišnju nagradu Saharov za obranu ljudskih prava kubanskom disidentu Guillermu Fariñasu

Kandidatura Fariñasa bila je jača od etiopske političarke Birtukan Mideksa i nevladine izraelske organizacije 'Breaking the Silence'

Disident Gullermo Fariñas posjeduje dugi staž borbe za ljudska prava, a u prvoj je polovici godine četiri je mjeseca štrajkao glađu. Fariñas je zahtijevao oslobađanje 26 političkih zatvorenika koji su bili jako bolesni i u štrajku je glađu bio od 24. veljače, dan nakon smrti političkog zatvorenika Orlanda Zapate koji je umro nakon 85 dana štrajka glađu.

Nagrada Saharov je godišnja nagrada koju dodjeljuje Europski parlament u čast pojedincima ili organizacijama koji su posvetili svoje živote za obranu ljudskih prava i sloboda.

Osnovana je u prosincu 1988. po ruskom znanstveniku i disidentu Andreju Saharovu. Dodjela nagrada je 10. prosinca, na dan kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda ratificirala Opću deklaraciju o ljudskim pravima iz 1948, također se slavi kao Dan ljudskih prava.

Nagrada stiže na Kubu već treći put. Ranije su je dobili disident Oswaldo Payá Sardiñas (2002) i Dame u bijelom, supruge političkih zatvorenika (2005).