LOVA DO KROVA

Nadzorni odbori državu koštaju 30 milijuna kuna

27.03.2009 u 21:30

Bionic
Reading

Na naknade za tisuću i petsto članova nadzornih odbora i upravnih vijeća u državnim tvrtkama te različitim institucijama i ustanovama godišnje se potroši 30 milijuna kuna

Premijer Sanader, na HSLS-ov prijedlog, dao je zadatak ministarstvima i javnim poduzećima da preispitaju i naknade članovima nadzornih odbora. Dio ukupnog broja od tisuću i petsto članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, naime, čine državni dužnosnici (ministri, zastupnici, državni tajnici...), koji za to ne primaju naknade, a dio od tog broja ljudi sjedi u više nadzornih odbora.

Prema podacima do kojih su uspjeli doći u HSLS-u ponajveća naknada za članstvo u nadzornom odboru isplaćuje se u JANAF-u i iznosi 8.300 kuna mjesečno svakome od triju članova koji nisu iz redova državnih dužnosnika.

Riječ je o neto iznosu. Prema neslužbenim podacima, naknada u Croatije Airlinesa iznosi oko sedam tisuća kuna. Članovi NO-a Autocesta Rijeka-Zagreb primaju 5.200 kuna mjesečno, Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta tri i pol tisuće kuna. Svaki od četiri člana NO-a Luke Rijeka dobiva oko pet tisuća kuna, NO Luke Ploče po četiri tisuće kuna...

Naknade za članstvo u nadzornim odborima zračnih luka, pak, u rasponu su od otprilike tisuću kuna, u Zadru, Rijeci i Puli, do tri tisuće kuna u Zagrebu. Član NO-a Središnje depozitarne agencije, pak, iz proračuna Ministarstva financija dobiva mjesečnu naknadu od 5.150 kuna. Najčešći iznos koji se vrti među naknadama je dvije i pol tisuće kuna. Najveći godišnji trošak za članstva u nadzornim odborima ima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje u tu svrhu isplaćuje oko šest milijuna kuna, piše Večernji list.