UKRAJINSKO OBEĆANJE

Nadolazeća zima bez plinske krize

13.09.2010 u 22:25

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u ponedjeljak je tijekom posjeta Bruxellesu svečano obećao da se 'više nikada neće ponoviti kriza s isporukom ruskog plina preko Ukrajine do Europske unije slična onima u prošlosti'

'To se nikada više neće ponoviti', ustvrdio je. "Ukrajina se mora prilagoditi svojim obvezama prema Europskoj uniji i Rusiji", precizirao je na konferenciji za novinare održanoj s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Oko 80 posto ruskog plina prelazi preko Ukrajine. Janukovič je također izjavio da je na sljedećem sastanku na vrhu između Europske unije i Ukrajine 22. studenoga spreman zaključiti plan akcije kako bi se među njima ukinule vize.

Na pitanje o zabrinutosti da se Ukrajina previše okrenula prema Rusiji nakon što je na vlast došao novi ukrajinski predsjednik, Barroso je rekao kako ga veseli napredak u odnosima između Ukrajine i Rusije, koji se odražava i na Europsku uniju, koja želi unaprijediti odnose s Rusijom.

Usred zime, početkom siječnja 2009. dva je tjedna prekinuta isporuka ruskog plina zbog sukoba vezanog uz plin između Kijeva i Moskve.