kandidat za gradonačelnika

[VIDEO] Nađi (Fokus) najavio rezove u zagrebačkoj blagajni: Uštedjeli bi 3,2 milijarde kuna

05.03.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Nađi (Fokus) predstavio je u četvrtak rezove u gradskom proračunu koji bi omogućili ukidanje prireza, a smanjenjem broja radnih mjesta, transfera građanima i racionalizacijom poslovanja moglo bi se uštedjeti 3,2 milijarde kuna

"Grad Zagreb u svim upravnim tijelima, gradskim poduzećima i proračunskim korisnicima ima oko 32.000 zaposlenih", ustvrdio je Nađi na konferenciji za novinare ispred zgrade Zagrebačkog holdinga.

Ta brojka, do koje je došao vlastitim izračunom, govori o kadrovskoj zagušenosti i neučinkovitosti u gradskim upravnim tijelima i poduzećima, a u prilog tome govori i podatak da je od 2011. broj zaposlenih u tim tijelima utrostručen, kaže Nađi.

Primjerice, Gradska uprava ima 3300 zaposlenih, što je oko 1500 do 2000 radnih mjesta viška.

"Broj zaposlenih planiramo smanjiti na maksimalno 28.000 kroz otpuštanje zaposlenika na izmišljenim radnim mjestima, otpremnine za raniji odlazak u mirovinu i otkaze uz otpremninu zaposlenicima koji postanu tehnološki višak", poručio je Nađi istaknuvši da bi se time godišnje uštedilo 650 milijuna kuna.

Prostor za uštedu dodatne milijarde kuna vidi u racionalizaciji troškova, na javnim natječajima ima prostora za uštedu 400 milijuna kuna, a smanjenjem subvencija i socijalnih transfera građanima 700 milijuna kuna. Procjenjuje da bi se 300 milijuna kuna godišnje moglo uštedjeti na smanjenju ili ukidanju naknade građanima i kućanstvima, prvenstveno na stavci roditelja odgajatelja.

Davor Nađi Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Socijalnim transferima se zapravo kupuje građane, a bitno je istaknuti da su ta izdvajanja od 2011. godine utrostručena”, napominje Nađi.

Smatra da bi se pametnijim upravljanjem gradskom imovinom moglo uprihoditi barem 600 milijuna kuna više.

“Kada povučemo crtu dolazimo do 3,2 milijarde kuna, od čega se milijarda kuna godišnje može iskoristiti za porezna rasterećenja, milijarda za financijsku stabilizaciju grada, a preostali iznos za povećanje investicija”, poručio je Nađi.