FRA ŠIMINA TAJNA

Nađena dva milijuna, a gdje je ostatak?

Bionic
Reading

Više od dva milijuna kuna, koliko je fra Šime Nimac dao donedavnoj bankarici u Splitskoj banci Jasmini Bilonić, pronađeno je na njezinom privatnom računu u jednoj domaćoj banci i taj je iznos odlukom splitskog Županijskog suda sada blokiran do okončanja postupka protiv svećenika i njegove prijateljice, javlja Jutarnji list

Ostaje otvorenim pitanje gdje je ostatak novca, jer je fra Šime Nimac navodno 'ubrao' čak 9,8 milijuna kuna prodajom izuzetno atraktivnog crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi.

Jutarnji list donosi informaciju kako su istražitelji, prateći trag novca, došli do podatka da je bivši župnik svojoj prijateljici dao mnogo više od pronađenih dva milijuna kuna. Naime, bankarica je na čuvanje dobila i određenu svotu novca koji je prije nekoliko dana podignut s računa i još se ne zna gdje je. Istražitelji još utvrđuju je li ga Jasmina Bilonić potrošila ili ga je možda pohranila na račun u Švicarskoj, gdje je provela prošli vikend.

Slobodna Dalmacija je doznala kako je bankarica bila u Luganu na jugu Švicarske, kamo je navodno išla na poslovni razgovor jer joj je ponuđen angažman u jednom privatnom investicijskom fondu. Kada je odlazila u Švicarsku, policajci su raspolagali informacijom da prelazi hrvatsko-slovensku granicu kod Bregane, no nisu je mogli spriječiti da ode jer u tom trenutku nije bila osumnjičena ni za jedno kazneno djelo. Kada se vratila s puta, javila se u splitsku policijsku postaju, gdje je i uhićena.

Iako joj je sudac istrage odredio istražni zatvor, i to zbog opasnosti od bijega, rješenjem je istovremeno ostavljena mogućnost da se brani sa slobode ako uplati čak četiri milijuna kuna jamčevine. Preko odvjetnika ponudila je jamčevinu od 200.000 kuna, no sudac istrage odlučio je da njezina sloboda vrijedi mnogo više.

Istodobno, istražuje se i što je sa zemljištem koje je fra Šime Nimac prodao, odnosno je li možda samo dio dobro organizirane skupine. Iako je sporno zemljište poljoprivredno, nalazi se na izuzetno atraktivnoj lokaciji u Baškom polju, pa bi se prenamjenom u građevinsko zemljište njegova vrijednost višestruko uvećala, prema nekim procjenama čak i do 20 puta.