BLOG NIJE SLUŽBENI STAV

Nadbiskupija: Župniku značaj daju mediji

12.10.2010 u 13:12

Bionic
Reading

O pisanju kontroverznog kastavskog župnika Franje Jurčevića oglasila se Riječka nadbiskupija. Budući da je nadbiskup Ivan Devčić na nadbiskupijskom hodočašću u Rimu, voditelj Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije Danijel Delonga na naš upit poslao nam je priopćenje koje prenosimo u cijelosti

'Dr. Franjo Jurčević već je i ranije izazivao pažnju svojim komentarima aktualnih društveno-političkih tema. Riječka nadbiskupija po tom se pitanju već ogradila i poduzela određene mjere te mu zabranila da svoje društveno-političke stavove iznosi kao predstavnik Crkve te da za to koristi bilo koji medij komunikacije povezan s Crkvom, od propovjedaonice, preko tiskanih crkvenih glasila do radio emisija. Svoje stavove iznosi pod osobnim imenom na svom privatnom blogu. To dovoljno govori o tome da njegovo pisanje ne prenosi stavove Crkve i ne nailazi na odobravanje.

Crkva mora osuditi i osuđuje svaki govor netolerancije i uvijek poziva na dijalog svih subjekata društva. U suvremenoj demokraciji inzistira se na slobodi govora i iznošenja mišljenja i postavlja se pitanje u kojem trenutku se ta sloboda nekome može zanijekati. Za sada je procjena da se pisanje dr. Jurčevića vodi na razini marginalne internetske rasprave koja na značenju dobiva upravo time što je prenose javni mediji. I ovaj primjer dokazuje da je lakše dobiti reklamu zbog neodmjerenosti nego zbog duhovnosti', stoji u priopćenju.