GOST NA KAPTOLU

Nadbiskupija demantira da je poljski nadbiskup bio u apostolskoj vizitaciji: Bio je to u bratski pohod

06.04.2019 u 13:19

Bionic
Reading

Razgovorom između zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, i umirovljenoga nadbiskupa Przemyśla, mons. Józefa Michalika, u petak je u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu završio njegov višednevni pohod Zagrebačkoj nadbiskupiji, izvijestili su u subotu iz Nadbiskupije

Ugledni poljski nadbiskup, naveo je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, 'bio je od utorka, 2. travnja, do petka, 5. travnja, u bratskome pohodu (visitatio fraterna) Zagrebačkoj nadbiskupiji, što nije apostolska vizitacija (visitatio apostolica), koja ima drugačije kanonsko značenje'.

Nadbiskup Michalik se na početku pohoda, 2. travnja, i na kraju, 5. travnja, susreo s kardinalom Bozanićem, a ostalih dana razgovarao je 's pomoćnim biskupima i nekim svećenicima te se time bolje upoznao sa stanjem u Nadbiskupiji, s mnogim inicijativama i pastoralnim pothvatima, posebno naglasivši važnost upravo završene Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, kojoj su naročito vjernici laici dali svoj nezamjenjiv doprinos', dodaje se u priopćenju.

'Osvrnuvši se na olake komentare i na neargumentirane interpretacije, naglasio je važnost i odgovornost svakoga člana Crkve da se ne nasjeda na neprovjerene glasine i na iznošenje polučinjenica i to ne uvijek s dobronamjernim nakanama i tumačenjima', navode iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Mons. Michalik naglasio je kako je svrha 'bratskog pohoda dati potporu zagrebačkomu nadbiskupu, pomoćnim biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i posebice vjernicima laicima u provođenju obnove koju je pokrenula i zacrtala Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije'.

'Ohrabrio je i potaknuo nastojanja na započetim reformama, osobito drevnih institucija Zagrebačke nadbiskupije, koje, premda ih resi jedinstven povijesni značaj, traže prilagodbu novim vremenima i izazovima suvremenih crkvenih potreba', navodi se u priopćenju i dodaje: 'Potrebno je, u duhu Drugoga vatikanskog koncila, nastaviti s reformom ostataka nadarbinskoga sustava, u čemu treba slijediti smjernice mjerodavnih tijela Svete Stolice i provesti zacrtane odluke nedavno završene Sinode'.   

'Srdačan susret kardinala Bozanića i nadbiskupa Michalika završio je razgovorom o najsvjetlijemu liku Katoličke crkve u Hrvatskoj, blaženome Alojziju Stepincu, koji ostaje trajan uzor svima, a posebno Crkvi zagrebačkoj", kažu iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić je visokoga gosta upoznao s procesom kanonizacije blaženoga Alojzija, naglasivši 'sve veće širenje Blaženikova svetačkog kulta među vjernicima u Domovini i u svijetu te sve veće zanimanje za njegovu osobu i djelo u teškim vremenima totalitarističkih režima dvadesetoga stoljeća'.   Iz Zagrebačke nadbiskupije priopćeno je prvog dana pohoda, 2. travnja da su, u dužem razgovoru kardinala Bozanića i mons. Michalika, 'razmotrena razna pitanja, a u prvom redu, 'pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara'.  

Zagrebačka nadbiskupija i dalje nema nema novih članova Zbora prebendara nakon, kako su naveli mediji, afere iz siječnja prošle godine kada je smijenjeno svih sedam prebendara. Imenovanja onih koji će brinuti o imovini u crkvenom vlasništvu uslijedit će nakon što Kongregacija za kler potvrdi novi Statut Zbora prebendara. A tim novim Statutom prebendarima će se ograničiti moć te će im se uvesti kontrolni mehanizmi koji će nadzirati njihov rad, upravljanje financijama i nekretninama.