BISKUPI UZ GENERALE

Nadbiskup Srakić: Haška presuda je presuda Hrvatskoj

Bionic
Reading

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić ocijenio je danas kako haška presuda nije presuda generalima nego Hrvatskoj i hrvatskome narodu

'Začuđujuće je da se upravo na primjeru Hrvatske pokazalo kako se odluke ne donose na temelju internacionalnoga prava, nego na temelju kriterija koji su se stvarali u tužilaštvu Haškoga suda. To je ne samo povreda hrvatskoga naroda, nego i povreda općeljudskoga prava.

U ovom trenutku mi stojimo uz generale, koji su bili spremni braniti integritet Hrvatske, stojimo uz njihove obitelji i naš narod i dijelimo gorčinu koju svi zajednički nosimo u svojoj nutrini', rekao je danas nadbiskup Marin Srakić odgovarajući na pitanja vezana uz presudu na konferenciji za novinare održanoj u Đakovu uoči Uskrsa.

Nadbiskup je rekao kako očekuje da se u toj bici, koja je u ovom trenutku izgubljena, ne izgubi i rat. 'Treba znati izgubiti tako da gubitak zajedničkim silama pretvorimo u dobitak. Treba pronaći mogućnosti i prezentirati svijetu pravu istinu, a ne da se istina kroji po nečemu što nema veze s istinom. Istinu treba stalno ponavljati, i tu mi Hrvati griješimo jer smatramo da je svima sve jasno. Hrvatsku treba prikazati u pravome svjetlu, uzimajući u obzir i povijest, ali i budućnost', istaknuo je.

Predsjednik HBK podsjetio je i na dolazak pape Benedikta XVI. u Zagreb u lipnju, ističući da Sveti Otac ovaj put dolazi u ozračju duboke krize duha i morala, malodušnosti širokih slojeva građana, koja se snažno očituje na društvenome, političkome i gospodarskom planu. 'Dolazi pred ulazak Republike Hrvatske u EU, u trenutku velikih očekivanja, ali i kušnje s obzirom na temeljna načela o dostojanstvu i svetosti ljudskog života te naravi braka i obitelji', rekao je nadbiskup Marin Srakić.

Osvrnuo se i na goruća pitanja u Đakovu, poput zatvorenog rodilišta, te na slučaj đakovačke ergele i način rada slavonskih predstavnika u Saboru.

Nadbiskup Marin Srakić danas je u Nadbiskupskom domu u Đakovu s konferencije za novinare poslao svoju pastirsku uskrsnu poruku pod naslovom 'Bog uskrisi Isusa i dade mu da se očituje. On nam naloži propovijedati i svjedočiti'.

I požeški biskup Škvorčević se u uskrsnoj poruci osvrnuo na presudu generalima. 'Što to putem pretresate među sobom' naziv je ovogodišnje uskrsne poruke požeškoga biskupa dr. Antuna Škvorčevića koja je danas predstavljena javnosti. U poruci temeljenoj na evanđeoskom izvještaju o dvojici Isusovih učenika koji 'pretresaju' najnovije događaje nakon Isusove smrti u Jeruzalemu biskup se osvrće na 'pretresanje' sadašnjih hrvatskih događaja kojima se uglavnom pristupa jednostrano, zbog čega se teško složiti o njihovu značenju.

'Uskrs nas poziva da uključimo proročke kriterije u naša hrvatska nastojanja oko razumijevanja i tumačenja onoga što nam se zbiva, da pri prosuđivanju stvarnosti primijenimo mjerila vjere koja nalazimo u Svetom pismu', poručuje biskup i dodaje da bi u rasprave na osobnoj i javnoj razini trebalo uključiti Isusa Krista kako bismo shvatili da nijedno zlo koje nam se događa nije konačno ako do njega dopre snaga Božje ljubavi, milosrđa i praštanja, moćnijeg i od smrti.

Dodaje da nas je duboko ovih dana pogodila prvostupanjska presuda Haškoga suda hrvatskim generalima.

'Neki su – poneseni osjećajima – iskazivali ljutnju i protivljenje, dizali glas protiv nositelja javnih dužnosti u zemlji i inozemstvu i nisu dalje otišli od nemoćnoga iskazivanja vlastitih emocija. Valja se usuditi i te teške događaje čitati Božjim mjerilima te uz pomoć vjere shvatiti da su svaka žrtva i nepravda, svaki prijezir i progon ugrađeni u konačni ishod pravde i uspjeloga života koji dodjeljuje samo Bog snagom svoje ljubavi. On prašta, uzdiže, liječi, ispunjava, daruje smisao, ostvaruje istinu, u Isusovoj pobjedi nad zlom i smrću', ističe biskup te poziva vjernike da uzor u tome bude Alojzije Stepinac koji je pred ljudskim sudom stajao mirne savjesti i kao Isus primao na se i krivi sud i osudu, siguran da konačni pravorijek o nama i povijesti ne ovisi o ljudskim mjerilima nego o Božjem sudu ljubavi.