KOME IDU GLASOVI?

Nadanovi za Josipovića, Primorčevi za Bandića

29.12.2009 u 08:57

Bionic
Reading

Dragan Primorac u drugom krugu izbora, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, najvjerojatnije će podržati Milana Bandića, a Nadan Vidošević svoj glas dat će SDP-ovu kandidatu Ivi Josipoviću

Navodno bi Vidoševiću moglo biti ponuđeno i mjesto Josipovićeva savjetnika ako uspije u borbi za Pantovčak. Vidošević je dan nakon izbora bio nedostupan za medije.

Iako je Dragan Primorac u kampanji tvrdio da je Milan Bandić kandidat bivšeg premijera Ive Sanadera, navodno sada Bandićev tim vodi s njim pregovore oko eventualnog savjetničkog mjesta na Pantovčaku.

Na informacije da će svoj glas dati Ivi Josipoviću, Primorac je odgovorio: 'Na Radiju 101 rekao sam da poznajem Josipovića i cijenim ga kao stručnjaka. On i ja dobro smo surađivali dok sam bio ministar, no moja je suradnja bila jednako dobra i sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.'

Dodao je da će odluku o tome kome će dati svoju potporu objaviti ovih dana, nakon što dobro pregleda njihove programe. Komentirajući izborni rezultat Andrije Hebranga, Primorac je istaknuo da je to najveći neuspjeh HDZ-a u povijesti.

'Da je vodstvo HDZ-a provelo unutarstranačke izbore, dobili bi najboljeg kandidata i on bi danas sigurno bio u drugom krugu. Očito da nekolicini u vodstvu stranke to nije bio interes i zato danas moraju odgovarati članstvu koje je duboko razočarano rezultatima izbora', tvrdi Primorac.

'Odluka ne ovisi samo o nama. To ovisi i o SDP-u hoće li oni tražiti našu potporu ili ne', kazala je Vesna Pusić. 'Mogli bismo svojim biračima reći da glasuju kako hoće, a mogli bismo im ne reći ništa', dodala je.

Damir Kajin jedan je od rijetkih predsjedničkih kandidata koji se nije libio javno reći da će svoj glas dati Ivi Josipoviću. 'Podržat ću Josipovića jer želim vjerovati da će nastaviti borbu protiv kriminala i Mesićevu politiku čuvanja neovisnosti institucija. Očekujem da će biti autonoman i da mu politiku neće kreirati na Iblerovom trgu', istaknuo je Kajin.

Josip Jurčević
naveo je da će izaći na izbore, ali da će prekrižiti listić jer nijedan od kandidata ne zaslužuje da mu da svoj glas. 'Nisam od onih koji pristaju glasovati za manje zlo', kratko je pojasnio Jurčević.

Vesna Škare-Ožbolt je rekla kako uopće ne zna hoće li izaći na izbore. 'Moram vidjeti kako će se odvijati drugi krug i hoće li mi preostala dvojica kandidata do kraja ogaditi ovu priču', rekla je. Istaknula je da njezin idealni predsjednik mora imati karakteristike čvrstog lidera koji ima energiju i strast, a uz to je i pošten. 'To nemaju u jednoj osobi ni Josipović ni Bandić', bila je jasna Škare-Ožbolt.

U stožeru Borisa Mikšića rekli su da će on podržati Milana Bandića, a najavili su i njegovo konačno povlačenje iz politike.

Iako je premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor nakon objave rezultata izbora istaknula da stranka u drugom krugu neće podržati nijednog kandidata, jučer je pojasnila da to ne znači da poziva na bojkot izbora.

'HDZ kao stranka jednostavno nema koga preporučiti', rekla je Kosor. 'Podjednaki su kad se stavi na vagu Bandić s jedne strane i Josipović i Haški sud s druge strane', odgovorio je medijima Andrija Hebrang, upitan postoji li prema njegovu mišljenju razlika između 'grijeha' njegovih dojučerašnjih protukandidata koji su prošli u drugi krug.

No u HDZ-u se moglo čuti da je njihovom biračkom tijelu puno bliži Milan Bandić nego Ivo Josipović, iako bi im on više odgovarao kad je riječ o borbi protiv korupcije.

Stoga je za očekivati da bi većina HDZ-ovaca svoj glas mogla dati Bandiću.