HEROJ PRIVATIZACIJE

Nadan Vidošević krenuo u predsjedničke izbore

19.08.2009 u 09:26

Bionic
Reading

Nadan Vidošević više nije 'igrač s klupe', u intervju Globusu otkrio je uporišne točke svog predsjedničkog programa za 'heroje rada'. Vidoševićev prvi marketinški slogan je: 'Oživimo Hrvatsku, jer mi to možemo!', ulazak u Europsku uniju za njega nije samodostatan, strateški cilj nego sredstvo kojim ćemo stići do nacionalnih strateških ciljeva. Kaže da treći šef države mora biti 'jamac gospodarske stabilnosti RH'

Novi sudionik utrke za Pantovčak zagovara potpunu promjenu mentaliteta i traži izgradnju kulta rada umjesto kulta raspodjele. U proklamiranom njegovanju kulta rada ide toliko daleko da tvrdi kako nam danas trebaju 'heroji rada'.

 

No, ne misli pri tom Nadan Vidošević samo na neke nove Alije Sirotanoviće koji će prebacivati 'hiljadu tona u jedan dan' nego, poput druga Tita, na 'radnike i seljake' i poštenu inteligenciju - 'poduzetnike, ugostitelje, liječnike, znanstvenike i  činovnike'.

Heroji rada

 

'Odradili smo fazu stvaranja države, međunarodnog priznanja, ali nam je preostalo da izađemo iz neprestane raspodjele u prostor stvaranja. To znači da bi Hrvatska dvadeset godina nakon rata i ratnih heroja trebala konačno afirmirati neke nove heroje – heroje rada' – poručuje sa stranica Globusa predsjednički kandidat, heroj privatizacije Nadan Vidošević.

 

Traži šire tumačenje ustavnih ovlasti predsjednika Hrvatske i to u onom dijelu koji kaže da šef države osigurava funkcioniranje vlasti i stabilnosti.

'Predsjednik je odgovoran za funkcioniranje sustava. Gdje postoji opasnost za opstanak i funkcioniranje Hrvatske? U ekonomiji i gospodarskom sustavu!' – kaže Vidošević uz opasku da se danas odgovornost predsjednika preusko tumači kad mu se priznaju samo ovlasti u zapovijedanju Oružanim snagama, sukreiranju vanjske politike i vođenju obavještajne zajednice.

Bukovac i internet aukcije

Vidošević u intervjuu Globusu nije objasnio porijeklo svoje imovine - tvrdi da je sve što ima stekao predanim radom i kvalitetnim investiranjem te da je oduvijek imao dobre prihode. Nije odgovorio ni odakle mu slika Vlahe Bukovca zbog koje je uzbuđena domaća javnost, ali spominje važnost internet aukcija.

Naglašava kako mu se ne može prigovarati privatizacija 'Dalmacijacementa' i tvrdi kako su Stipe Mesić i Tonči Vrdoljak svjedoci da je on zapravo bio 'točka otpora kada se Dalmacijacement', kao strateška industrija u ratu i obnovi, prodavala strancima.

Od predsjednika Mesića očekuje da do kraja mandata ostane predsjednik države i da se ne izjašnjava ni o jednom kandidatu, a od premijerke Jadranke Kosor da će dokazati kako je 'dobra domaćica' koja zna kako se upravlja jednom obitelji koja se naziva Hrvatska.

Za odbjeglog Ivu Sanadera tvrdi da je bio populist koji nije prihvaćao kritiku. Veže ih porijeklo iz susjednih sela Dalmatinske zagore - Vidošević je iz Broćanca, a Sanader iz Dugobaba, odrastanje u istoj splitskoj četvrti, ali se (do HDZ-a) nisu nikad družili jer je Sanader stariji sedam godina.