KAPETAN DRAGAN

Nadam se da su Hrvati naučili lekciju

05.09.2009 u 15:12

Bionic
Reading

Dragan Vasiljković (54), bivši zapovjednik srpskih paravojnih postrojbi, pušten je iz pritvora u petak, 4. rujna, nakon što je australski sud u srijedu prihvatio njegovu žalbu i donio odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj

'Kao Srbin, jako sam sretan jer presuda australskog suda znači da više nijedan Srbin neće biti izručen Hrvatskoj, budući da je hrvatski pravosudni sustav javno proglašen korumpiranim i šovinističkim', izjavio je kapetan Dragan za srbijanske Večernje novosti dva sata nakon puštanja iz zatvora u Sydneyju.

Dragan Vasiljković (54), bivši zapovjednik srpskih paravojnih postrojbi, pušten je iz pritvora u petak, 4. rujna, nakon što je australski sud u srijedu prihvatio njegovu žalbu i donio odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list.

'To je veliki šamar za Hrvatsku, ali su oni tu ponižavajuću odluku i zaslužili. Progonili su me, iako su znali da ništa od onoga što su napisali u optužnici nije istina. Nadam se da će naučiti lekciju', kazao je Vasiljković i naglasio da bi za to zadovoljstvo u zatvoru proveo i deset godina.

Prema njegovim riječima, srpska zajednica u Australiji sakupila je više od milijun dolara, upustila se u borbu s medijima i ostvarila ozbiljan politički utjecaj.

Vasiljković se pohvalio da je tijekom tri i pol godine, koliko je proveo u zatvoru, imao sve moguće privilegije i najavio tužbu protiv svih medija koji su ga proglasili ratnim zločincem. Navodno je već pokrenuo tužbu protiv lista The Australian.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske zatražilo je od australskog Državnog odvjetništva obrazloženje zbog čega su zanemareni hrvatski argumenti i zašto nije uložena žalbu na odluku o puštanju iz pritvora nekadašnjeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi.

Hrvatska je zatražila izručenje kapetana Dragana zbog sumnji da je 1991. u zatvoru u kninskoj tvrđavi i 1993. u selu Bruška mučio i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce.