REAKCIJE NA NOVOG ŠEFA DORH-A

'Nadam se da neće biti 'stand Cvitan', nego Cvitan glavom i bradom'

26.02.2014 u 16:17

Bionic
Reading

Nakon što su jučer mediji neslužbeno najavili, danas je došla i kakva-takva potvrda da će Mladena Bajića na mjestu glavnog državnog odvjetnika naslijediti aktualni ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan. To je novinarima u Saboru danas potvrdio nezavisni zastupnik Josip Kregar, kojemu je to rekao sam Bajić

'Gospodin Bajić mi je potvrdio da je imao razgovor s premijerom i da je tom razgovoru prisustvovao i gospodin Cvitan, da on smatra da bi gospodin Cvitan bio izvrstan kandidat za to mjesto, što je za mene potvrda da će Vlada požuriti s pokretanjem postupka s obzirom da ističu rokovi. Mislim da je to jedno lijepo, dobro, kompromisno rješenje jer je gospodin Cvitan profesionalac koji dobro poznaje odnose u Državnom odvjetništvu, USKOK-u koji je vodio, stanje predmeta, spisa i procesa koji se vode i koji će u toj novoj ulozi imati novu energiju, zamisli i odlučnost da provede ono što se od njega očekuje', kazao je novinarima u Saboru Kregar.

Zasad službene potvrde o Cvitanu kao novom glavnom državnom odvjetniku, te potvrde da će Bajić biti imenovan njegovim zamjenikom, nema. Međutim, to nije spriječilo saborske zastupnike da kažu svoje mišljenje o imenovanjima u DORH-u.

'Zanimljiva rotacija čelnog čovjeka USKOK-a i glavnog državnog odvjetnika. Dosada su radili u duetu, prateći jedan drugog, ako se to nastavi, onda je to politika kontinuiteta', prokomentirao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

'Gospodin Cvitan, kao i svaki čovjek, sasvim sigurno ima svoju osobnost, čuli smo i neke njegove obećavajuće izjave iako rijetko nastupa kao ravnatelj USKOK-a. Nastojim vjerovati da neće biti onih slučajeva koji će ležati u ladicama i zbog čega je Bajić dobio od nekih zastupnika nadimak 'stand Bajić', te da neće biti 'stand Cvitan', nego će biti Cvitan glavom i bradom, ono što on je, što nam je i rekao. Nadam se da će vezano uz ona saznanja koje ima i OLAF i onoga što već ima u ladicama nastojati tijekom vremena reagirati promptno, pošteno, pravedno. S obzirom da uvijek nešto novo donosi nešto bolje, nadamo se i svi skupa nečemu boljem', kazao je HDSSB-ov Boro Grubišić.

Za SDP-ovog Šimu Lučina imenovanje Cvitana kao glavnog državnog odvjetnika i Bajića kao njegovog zamjenika ima i dobre i loše strane. 'Prije svega mislim zbog kontinuiteta i stvari koje se rade, pripremaju, barem ono što vidimo iz medija. Jednostavno će se uštedjeti više mjeseci potrebnih da eventualno novi državni odvjetnik, koji ne bi bio iznutra, bude upoznat sa slučajevima i te slučajeve stavi u proceduru. Obzirom da se i gospodin Cvitan u dosadašnjem radu kao šef USKOK-a pokazao više nego dobar, mislim da je to neka garancija da bi se taj posao u narednom periodu mogao dobro obaviti. Ne treba ni zanemariti da će Bajić vjerojatno biti zamjenik, a mislim da bi taj tandem mogao do kraja dovesti dobar dio priča koje su započeli', rekao je Lučin.

Za komentar smo upitali i ORaH-ovu Mirelu Holy, koja je nedavno jedina glasala protiv Bajićevog izvještaja o radu DORH-a u 2012.

'Mislim da bi bilo dobro kada bismo imali kvalitetnu varijantu odabira između više kandidata i ne moraju svi nužno dolaziti iz sustava. Mislim da je pozitivno, ako je to točno, da Bajić neće biti državni odvjetnik jer mislim da doista na tako važnoj dužnosti treba ograničiti trajanje mandata na maksimalno dva. Što se tiče gospodina Cvitana, nemam puno informacija o njemu, nisam imala prilike surađivati s njim, ali neke informacije koje sam čula su pozitivne', kratko je kazala Holy.

Upitali smo je i kako komentira da je prema najavama Bajić biti Cvitanov zamjenik. 'Mislim da je moje mišljenje o gospodinu Bajiću poznato', rekla je Holy.

U HDZ-u, koji još nema stav stranke, rekli su nam da ne žele ništa komentirati dok imenovanje ne bude službeno potvrđeno.