M. TUĐMAN NA CHATU TPORTALA

Nadam se da će mi Thompson pjevati na inauguraciji

19.12.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Peti u nizu predsjedničkih kandidata koji su se izložili pitanjima čitatelja tportala bio je nezavisni kandidat Miroslav Tuđman. Pročitajte transkript chata

Stjepan: Gospodine Tuđman, koje aktivnosti planirate za završetak kampanje?
Miroslav Tuđman: Sljedeća dva dana sam u Dubrovačkoj županiji, potom na sučeljavanjima, a za konac pripremam "iznenađenje" za Božić.

Nebula: Gospodine Tuđman, kako tumačite vlastitu popularnost na Facebooku?
Miroslav Tuđman: Vjerujem da moje bavljenje informacijskim znanostima od 1970-ih su jedan od razloga dobrog razumijevanja s korisnicima ICT, ali i program koji zagovaram.

Paurevic_Martin: Bojite li se da će izbori biti namješteni?
Miroslav Tuđman: Postoji mnogo tehnika manipulacija, jedna je oblikovanje javnog mnijenja s namještenim anketama, te kontrola pristupu masovnim medijima.

Robi515: Kao dr. informacijskih znanosti, kako možete pridonijeti razvoju Hrvatske?
Miroslav Tuđman: Prvo, je iskustvo u poznavanju strategija razvoja (informacijske tehnologije, info društvo, i sl.) a drugo je znanje u načinu i mjestu primjene ICT u državnoj upravi, diplomaciji, gospodarstvu itd.

Croat: Što mislite o hrvatskoj državi od 1941.-1945.?
Miroslav Tuđman: Kraljevina Jugoslavija je i u komunističkoj interpretaciji bila "tamnica naroda". Hrvati su željeli svoju državu, ali to nije dovoljno. Moraju se poznavati međunarodne okolnosti i načini kako ostvariti vlastitu državu.

Pitanje: Zašto mislite da je sve manipulacija? Ako ankete ne idu vama u korist, ne mislite li da jednostavno građani nisu prihvatili vas program?
Miroslav Tuđman: Koje ankete? Na internetu sam uglavnom od prvog do trećeg mjesta. Ankete u mas medijima poznato je da rade PR agencije koje promoviraju svoje kandidate.

Pitanje: Prema vašim informacijama, koji će od vaših protukandidata potrošiti najviše novca u kampanji?
Miroslav Tuđman: Bandić, pa Primorac, pa Josipović.

Omiš: Tko će vam biti protukandidat u drugom krugu? Kad dolazite u Omiš?
Miroslav Tuđman: Bio sam prije dva dana u Omišu. Protukandidat u drugom krugu bit će netko od favoriziranih 4 kandidata. Ali vjerujem ne u redoslijedu koji se nameće javnosti.

Pitanje: S kojim kandidatom imate najviše sličnosti, a s kojima najviše razlika? Naravno, u smislu programa.
Miroslav Tuđman: 4-5 favoriziranih kandidata imaju zajedničko to što se pozivaju na kontinuitet s Mesićevom i Sanaderovom politikom. Ja sam (čini se ) jedini koji tvrdi da neće biti za kontinuitet dosadašnje politike koja nas je odvela u postojeću situaciju.

Pitanje: Mene kao običnog građanina zanima zašto se cijelo vrijeme poistovjećujete s vlastitim ocem jer je jasno da Hrvatskoj danas treba netko, ne tko će stvarati državu, već tko će gospodarski razviti, ali vi u svakoj svojoj kampanji koristite očeve tonske zapise u reklamnim spotovima što bi bilo logično da čini HDZ jer je ipak on bio na čelu te stranke, a vi ste iz nje izašli. Ništa mi nije jasno.
Miroslav Tuđman: Ne poistovjećujem se s ocem. Nego poručujem da Hrvatska može prosperirati samo ako se drži načeća po kojima je i on vodio politiku: da čuva svoj suverenitet, vodi računa o nacionalnim interesima i pstavlja se kao parter a ne kao sluga u odnosu na EU.

Pitanje: Gospodine Tuđman, na koji način mislite pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini? Spominjete cesto treći entitet? Da li to znaci da ćete se kao predsjednik Republike Hrvatske miješati u unutrašnje stvari druge suverene i međunarodno priznate države?
Miroslav Tuđman: Ne. Nego to znači da Hrvatska ima međunarodne obveze prema BiH (kao potpisnica međunarodnih ugovora); da ima ustavne obveze štititi interese svojih građana i Hrvata, svugdje u svijetu. U BiH treba dati potporu Hrvatima za ono rješenje oko kojeg se Hrvati tamo dogovore. I da im da garancije da neće biti izloženi pritiscima i eliminaciji.

Pitanje: Možete li komentirati najnovija uhićenja hrv. branitelja vezano za selo Grubor, te izjavu gosp. Šimunovića, min. Pravosudja 'da su ranije procesuirani ne bi hrv. generali bili u Haagu', a s druge strane imamo Voćin, Škabrnju,Vukovar, Glinu, Vidoševac, Ilok, Dubrovnik i još puno toga!
Miroslav Tuđman: Danas sam izdao priopćenje o tome. Može se naći na mojoj web stranici. Šimunović dezinformira javnost. A hrvatska Vlada i dalje ispunjava naloge haškoga tužiteljstva, bez vlastita "akcijskog plana" da se procesuiraju zločini u agresiji na Hrvatsku u kojoj je ubijeno 16.000 civila i branitelja.

Pitanje: Hoćete li se kao budući predsjednik RH zalagati za uklanjanje imena trga Maršala Tita?
Miroslav Tuđman: Ne samo to, nego i da se prema prijedlogu EU proglasi 23. kolovoz danom sjećanja na žrtve komunističkog režima. (I da se formiraju povjerenstva za istinu i pravdu kako bi se istražili svi zločini totalitarnih režima).

Pitanje: Što mislite o Zoranu Milanoviću?
Miroslav Tuđman: Nažalost mi danas nemamo političkih elita, pa tako sve parlamentarne stranke vode podaničku politiku koja samo šteti Hrvatskoj.

Pitanje: Odakle novci za financiranje Vaše kampanje?
Miroslav Tuđman: Od malih donatora. Uplate idu preko web stranice, račun je na toj stranici. Osim toga svi su volonteri stvarno volonteri i rade u kampanji zbog vlastitih uvjerenja i potpore - i to od Dubrovnika do Pule te sve do Iloka, ali i BiH.

Pitanje: Vaše mišljenje o današnjem HDZ-u?
Miroslav Tuđman: Sadašnji (Sanaderov) HDZ odmakao se i iznevjerio temeljne postavke i vrijednosti na kojima je nastao izvorni HDZ. Zato je izgubio mnoštvo članstva. Jeidni izlaz za HDZ, ako želi dobiti naredne izbore, je da prizna svoju 7 godišnju stranputicu i vrati se na svoje izvore.

Pitanje. Kako vi namjeravate izvući Hrvatsku iz stanja gdje se sada nalazi, koja je glavna razlika između vas i ostalih kandidata?
Miroslav Tuđman: Već sam odgovorio da neću biti kontinuitet postojećih politika. Kada dobijem izbore odluke će se donositi u Zagrebu a ne u Bruxellesu ili Haagu. Prema EU ili kako partneri ili nikako. To je i polazište za definiranje gospodarske strategije.

Pitanje: Jeste li učili na očevim greškama, i konkretno na kojima?
Miroslav Tuđman: Čovjek se uči dok je živ. A puno sam naučio i u ovih zadnjih deset godina

Pitanje: Šta mislite o otvorenom pismu HDZ-ovaca dr. Hebrangu u kojemu ga pozivaju da odstupi od kandidature kako bi vi imali veće šanse za pobjedu?
Miroslav Tuđman: Nisam vidio to pismo.

Pitanje: Hoćete li Vam Thompson pjevati na inauguraciji?
Miroslav Tuđman: Nadam se da hoće.

i_mumic: Obzirom da sam trenutno bez posla, kako bih Vam mogao pomoći kao volonter (osim novčano)?
Miroslav Tuđman: Javite se u stožer. Imam krasnu ekipu koja odrađuje većinu posla jer sam ja stalno na putu

najvazniji_glasac: Što mislite o švedskom modelu "Ombudsman" i njegovoj primjeni u Hrvatskoj, osobito u ovo doba kada je potpuno izgubljena neposredna demokracija građana i ostala samo neposredna "demokracija medija"?
Miroslav Tuđman: Mislim da neke elemente toga imamo. Ali da bismo demokraciji dali prostora, u postojećim uvjetima zalažem se 100 izbornih jedinica u kojima bi se birali zastupnici za Sabor neposredno. Tada bi bili odgovorni svojoj izbornoj jedinici a ne samo bili podrgnuti stranačkim direktivama. Tada bi i Ombudsman funkcionirao u drugim uvjetima.

DiasporaZeljko: Dr. Tudman - if I may ask in English since I live in Canada - what are your plans to strengthen the relationship between the Croatian Diaspora with our Homeland?
Miroslav Tuđman: Iseljena Hrvatska ima zasluga za uspostavu hrvatske države. Ali u vrijeme globalizacije iseljeništvo je prirodni most i oslonac za veze RH sa svijetom: i to gospodarske, političke, kulturne, znanstvene, demografske

Palamida: Biste li se zalagali za proglašenju ZERP-a, bez obzira na pritiske od strane EU?
Miroslav Tuđman: Ne samo za ZERP nego i za gospodarski pojas. Pritisci su način kako drugi žele ostvariti svoje interese. Time ne trebamo biti impresionirani. Moramo imati znanja i umijeća kako odgovoriti na te pritiske.

hrvatica2009: Profesore Tuđman želim vam samo poručiti da imate moj glas i cijele moje obitelji jer je bilo dosta izdajničke politike,hrvatski narod vas treba, samo naprijed.

Alfa: Gospodine Tuđman, da li se vaša obitelj nelegalno bogatila za vrijeme 90-tih?
Miroslav Tuđman: Ne. Nitko od naše obitelji nije sudjelovao ni u pretvorbi ni u privatizaciji. Osobno živim od svojih primanja kao sveučilišni profesor.

Mirkec: Nedavno uhićeni Željko Sačić bio je dopredsjednik vaše stranke HIP. Smatrate li ovo uhićenje i hajkom na vašu kandidaturu.
Miroslav Tuđman: Smatram to političkom igrom koja želi uništiti i Željka Sačića, ali i poslati krivu poruku svim braniteljima. Kao branitelj i dragovoljac Domovinskog rata smatram to hajkom na koju poduzima aktualna vlast. I uvredom jer ne želi procesuirati zločine učinjene u agresiji na Hrvatsku.

Jhelena: Prije svega, veliki pozdrav: vašeg oca sam uvijek cijenila, i najbolji čovjek. Imam pitanje: zašto se toliko novca uložilo u sportske dvorane, arene…a kad pogledam bolnice neopremljene, prokišnjava, uvjeti loši i za doktore, med.sestre.. a pogotovo za one koji leže tamo, koji boluju od nečega.. sad se pitam, što je bitnije - dvorane ili bolnice? Kako to da smo na to spali?
Miroslav Tuđman: Nažalost, politika "kruha i igara" stara je još od rimskih vremena. Kod nas je nedostatak pameti razlogom ne postojanja strategija razvoja i zato se događa to što se događa.

Dalmatinkaa: Smatrate li da treba napraviti reviziju invalida Domovinskog rata? Smatrate li da smo pogriješili kad smo izručili naše u Haag?
Miroslav Tuđman: Hrvatski je Sabor donio 1999. godine deklaraciju o nenadležnosti Haaškog suda za oslobodilačke operacije. Čekao se pravorijek Suda, ali je Račanova koalicija jednostrano pristala na procesuiranje hrvatskih generala. Dakle nije trebalo biti hrvatskih generala u Haagu, ni njihova suđenja.

Croat: Da li bi uveli ponovno obavezni vojni rok i kako bi ojačali hrvatsku vojsku?
Miroslav Tuđman: Mišljenja sam da bi trebao uvesti vojni rok, tako da nekih 6 mjeseci se ljudi pripremaju i educiraju ne samo za vojne nego i za akcije u slučaju elementarnih nepogoda. i sl.

jedan_iz_mase: Unatoč medijskoj blokadi i naručenim kampanjama koji Vam ne idu u korist, žalim vam uspjeh na izborima...

blade: Lijepi pozdrav gospodine Tuđman, koristim ovu priliku da Vam u svoje i u ime mojih bližnjih izrazim podršku na predstojećim izborima. Smatram da nam treba predsjednik Vašega kalibra koji bi predstavljao protutežu sadašnjim vladajućim strukturama.

Collector: G. Tuđman smatrate da li su potrebne i reorganicaije u ministarstvu unutrašnjih poslova s obzirom na neefikasnost s obzirom na korupciju u Hrvatskoj
Miroslav Tuđman: Smatram da je potrebno reorganizirati cijeli sustav nacionalne sigurnosti. To obuhvaća i vojsku i policiju i izvještajne službe. Deset godina namjerno se rušio taj sustav. Mi smo zato ostali bez "imunološkog sustava" koji nas treba štititi od mnogih pogibelji, ali i upozoravati na prednosti koje možemo koristiti u suvremenom svijetu.

Mojivane: Svatko koga Thompson podržava je odličan kandidat.
Antonio: mojivane - da, treba prepustiti zvijezdama s estrade izbor predsjednika.

Mirkec: Prijatelj ste s Branimirom Glavašem, a poznato je i da ste ga posjećivali u bolnici za vrijeme štrajka glađu, kada su mu svi drugi okretali leđa. Vi ste bili uz njega, a sad kad je on trebao biti uz vas stao je u Bandića. Je li vas razočarao?

Miroslav Tuđman: Ljudi imaju pravo na svoje stavove. Ne vjerujem da je Bandić kompetentan kandidat za predsjednika države. On ima drugih kvalifikacija.

Neno: Prof. Tuđman, mislite li i kako pokrenuti neki HRVATSKI medij, novine ili tv jer su sva postojeća u rukama jugosfernih centara moći??!

vk: Sjedim kod kuće i gledam ostale kandidate (onih cca5) kako optužuju jedni druge i mislim se, ovo je bas super nisu ni svjesni da sebi rade najveću štetu lol
Miroslav Tuđman: U mas medijima treba uvesti reda. To znači i oa pravila koja koriste druge države. Zato se zalažem da se ograniči udio stranog vlasništva u medijima. Danas su mediji manje slobodni nego na početku stvaranja demokratske hrvatske države. Veliki dio novinara nezadovoljan je sa stanjem u medijima.

Antonio: Možete li objasniti zašto Bandić nije kompetentan kandidat? Koga smatrate najkompetentnijim od vaših konkurenata?
Miroslav Tuđman: Bandić se nije do sada bavio onim poslovima koji su u nadležnosti predsjednika države: međunarodnom politikom, vojskom, policijom, izvještajnim službama. On se bavio drugim poslovima u kojima ima prednost u odnosu na druge kandidate.

i_mumic: Smatrate li logičnim oformiti jednu nacionalnu hrvatsku banku u koju bi se slijevao sav novac?
Miroslav Tuđman: Zalažem se, i to je u programu, da se formira državna banka preko koje bi išao sav novac iz proračuna i preko koje bi poslovale i sve općinske i županijske uprave.

Hrde: Što biste istaknuli kao svoj najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri?
Miroslav Tuđman: Imam nekoliko "karijera" znanstvenu, kao sudionik Domovinskog rata, obiteljsku. U svakoj je bilo uspjeha na koje sam ponosan.

Antonio: Za koga biste glasali od vaših konkurenata? Tko vam je najbliži?
Miroslav Tuđman: Osobno sam dobar s nekoliko kandidata. No to nije kriterij za odabir kandidata. Za predsjednika bih glasao na temelju njihova programa i karaktera - spremnsoti i volje da provedu obećano. Vjerujem da je moj program kojeg je podržalo još prošle godine 1200 uglednih ljudi - za probleme današnje Hrvatske najprimjereniji.

Babogredac: Nadam se da će te biti dobar političar kao i vaš otac.
i_mumic: Želim Vam pobjedu ako ne u prvom onda u drugom krugu!

Mirkec: > Zadnjih dana susreli ste se s većinom biskupa, znači li to da crkva ima svog kandidata?
Miroslav Tuđman: Crkva je dala "okvir za sliku" kandidata. Ne vjerujem da će kao "crkva" ići dalje od toga. Ali od biskupa do župnika bit će razlika. Dobar dio njih dao je meni osobno potporu. Jer svako osobno ima pravo na svoje uvjerenje ali i pravo na utjecaj.

Vk: Da li ste voljni donijeti na zadnje prepucavanje papir sta ste sve naslijedili od oca i koje je vaše stanje imovinske kartice?
Miroslav Tuđman: Moja imovinska kartica postoji još od 2000. godine kada sam napustio dužnost ravnatelja HIS-a. Ništa se bitno nije promijenilo. Od oca sam naslijedio "zakonski dio" stana. Ali i to je poznato javnosti.

Gandalf051: Što mislite koliko vama u sadašnjoj situaciji odmaže ili pomaže sličnost sa vašim pokojnim ocem (počivao u miru) ?
Miroslav Tuđman: Ja jesam Tuđman. Ponosan sam na to. Znam što to ime znači u hrvatskom narodu. Ali u kampanji moram obrazložiti što je moj program - ako se nastavlja na program prvoga predsjednika.

TModerator: Hvala svima koji su sudjelovali u današnjem chatu.
Miroslav Tuđman: Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u chatu. Zahvaljujem posebno svima koji su mi iskazali potporu. Želim svima Čestit Božić i svako dobro u Novoj 2010 godini.