JEREMIĆ NE ŽELI POLEMIZIRATI

'Nadam se da će Hrvati krenuti naprijed'

07.05.2010 u 19:08

Bionic
Reading

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić odbacio je kritike hrvatskih dužnosnika da je "zloupotrijebio" izjave hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u parlamentu BiH, prenosi u petak srbijanska agencija Beta.

"Ne želim produbljivati polemiku i utjecati na dalje diskusije u Zagrebu, u kojem očigledno ne postoji zajedničko gledanje na politička pitanja", kazao je Jeremić.

Srbija je u potpunosti posvećena regionalnoj suradnji i mora se pogledati u prošlost da bi se krenulo dalje jer je to "jedini mogući put", kazao je Jeremić te izrazio nadu da će "i Hrvatska imati snage krenuti naprijed".

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u srijedu je ocijenilo da je srbijanski šef diplomacije u svome govoru u Anconi zloupotrijebio izjavu žaljenja koju je za posjeta Bosni i Hercegovini dao hrvatski predsjednik Ivo Josipović

Jeremić je u srijedu na sastanku Jadransko-jonske inicijative (JJI) govorio o tome da su odnosi Srbije i Hrvatske počeli popravljati i zatim kazao da je Srbija "također ohrabrena što je u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zbog toga što je politika koju je vodila Hrvatska pod Tuđmanom ondje izazvala ljudske patnje i podjele".

Nakon MVPEI-a, Jeremićevu izjavu kritizirali su i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, koja je njegovu izjavu također ocijenila zloupotrebom Josipovićeva govora, kao i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić

Komentirajući istup srbijanskog ministra vanjskih poslova, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u četvrtak je kao glavnog krivca za sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije imenovao bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Josipović je istaknuo kako u govoru u parlamentu BiH nije spominjao osobe nego je upozorio da su "politike pogriješile u BiH".

Predsjednik Josipović je u govoru zastupnicima u BiH 14. travnja rekao kako duboko žali što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća pridonijela stradanjima ljudi i podjelama.