PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ PORUČIO

'Nadam se da će Haag pravedno presuditi Hadžiću'

20.07.2011 u 13:31

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović pozdravio je uhićenje ratnog zločinca Gorana Hadžića ističući kako se nada da će Haško tužiteljstvo i Haški sud dobro odraditi svoj posao. Ocijenio je kako je Hadžićevo uhićenje dobro za hrvatsko-srpske odnose, ali i za samu Srbiju

'Bez obzira što sasvim sigurno možemo reći da se s uhićenjem kasni, rekao bih da je pravda spora, ali dostižna. Nadam se da će Haško tužiteljstvo i Haški sud obaviti svoj posao na najbolji mogući način i da će to biti jedno pravedno suđenje', komentirao je danas u Rijeci uhićenje ratnog zločinca Gorana Hadžića predsjednik Ivo Josipović.

Na novinarsko pitanje kako komentira da su i Hadžić i Mladić uhićeni u Srbiji, odgovorio je kako to pokazuje da su se tamo skrivali. 'Znamo da mnoge zemlje nisu surađivale s Haškim sudom, no dobro je da se konačno i vlada u Srbiji odlučila za suradnju. Osim toga, to je dobro i sa stajališta pravde i za naše dobrosusjedske odnose, a prije svega za samu Srbiju', poručio je Josipović.

Kazao je kako na nedavnom brijunskom susretu sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem nije dobio nikakve naznake da će Hadžić biti uhićen.

Kad je posrijedi slučaj bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je u ponedjeljak iz austrijskog pritvora prebačen u hrvatski Remetinec, samo je ponovio kako se politika u taj pravosudni proces ne smije miješati. 'Kad je riječ o procesu koji se vodi protiv Sanadera, mogu samo reći da se politika ne smije ni približiti tom predmetu pa se neću ni ja', odgovorio je Josipović.

Predsjednik RH Ivo Josipović u Rijeci je posjetio sportsku dvoranu Zamet, Muzej informatike Peek&Poke te se prošetao Korzom u pratnji gradonačelnika Vojka Obersnela gdje su s građanima popili kavu. Isto će učiniti tijekom poslijepodneva u Malom Lošinju te će prisustvovati otvaranju Osorskih glazbenih večeri.