novi način ocjenjivanja

Nacrt prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika u e-savjetovanju

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.12.2018 15:25
  • Objavljeno 06.12.2018 u 15:25
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uputilo je u e-savjetovanje Nacrt prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, kojim se uvodi novi način ocjenjivanja, kroz sustav platnih razreda i platnih stupnjeva, te ukida dodatak od 0,5 posto po godini radnog staža

Plaće državnih službenika i namještenika trenutno uređuje pet propisa, što uzrokuje nejednakost plaća za jednako vrijedne poslove iste razine potrebnih kompetencija i stručnosti, dok istodobno radni rezultati i učinci nemaju nikakav utjecaj na visinu plaća, ocjenjuje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Na nejednakost plaća utječe i sadašnji dodatak od 0,5 posto po godini radnog staža, osobito kada se uspoređuju plaće službenika na istom radnom mjestu s različitom dužinom radnog staža.

Stoga u Ministarstvu jedino prihvatljivim rješenjem smatraju donošenje novog zakona koji će urediti jedinstveni sustav plaća po načelu 'jednaka plaća za jednak rad i rad jednake vrijednosti' i ukinuti odredbe o plaćama u posebnim zakonima te pripadajuće uredbe.

Zamjena minulog rada institutom promicanja temeljem ocjene

Kako bi se ojačala efikasnost, stručnost i motiviranost državnih službenika i namještenika u nacrtu zakona se predlaže razvrstavanje radnih mjesta u platne razrede, na temelju klasifikacije radnih mjesta državnih službenika prema Vladinoj uredbi, te zamjena instituta minulog rada institutom promicanja temeljem ocjene.

Planira se bolje vrednovanje rukovodećih i visoko stručnih radnih mjesta (primjerice glavni savjetnik, viši savjetnik-specijalist itd.) te stimulativniji pravni sustav za privlačenje visoko obrazovanih stručnjaka u državnu službu.

To pak uključuje bolje vrednovanje radnih mjesta, promicanje u plaći temeljem ocjena i višeg stupnja obrazovanja, kao i nagrađivanje službenika koji tijekom godine postigne iznimne rezultate od značaja za rad državnog tijela.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava tvrde da ukidanje dodatka od 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža neće ići na štetu najboljih službenika i namještenika jer će uvođenjem platnih stupnjeva dinamika promicanja biti brža od automatizma koji je donosio dodatak za staž.

Sustav koji se predlaže ujedno omogućuje nazadovanje državnih službenika i namještenika umanjenjem plaće u slučaju loše ocijene rada, kao i prestanak službe.

Nacrt prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika bit će u e-savjetovanju do 19. prosinca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!