JOVANOVIĆEV ODGOVOR DORH-U

Nacionalno vijeće nadzire, a ne presuđuje

  • Autor: An.S.
  • Zadnja izmjena 17.12.2009 17:41
  • Objavljeno 17.12.2009 u 17:13
Željko Jovanović

Željko Jovanović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjevic

'Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije ne provodi istrage niti donosi presude. Naš posao je nadzirati provedbu antikorupcijske strategije, pa tako i u dijelu odgovornosti DORH-a.

Posebno je važno ukloniti svaku sumnju u objektivnost DORH-a i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, a slučaj Hypo banke je takav primjer gdje podnositelj predstavke Margetić iznosi sumnje u rad najprije DORH-a, a potom i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

Stoga je moj zadatak bio proslijediti sve dokumente DORH-u, a DORH bi, u skladu sa svojim ozbiljnim ovlastima, trebao stručno i odgovorno utvrditi utemeljenost svake pritužbe bez obzira na to tko je podnosi. Najnovije priopćenje, iz kojeg proizlazi da DORH više pažnje posvećuje mjerenju opsega dokumenata nego ocjeni sadržaja, vrlo je zabrinjavajuće.

Nadam se da u njihovom dosadašnjem radu opsežnost dokumentacije nije bila odlučujuća u podizanju optužnica. Prema tome, Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije je odradilo svoj posao u slučaju Hypo banke, a DORH to tek treba učiniti, uz manje priopćenja i više konkretnih rezultata. Upornost u traženju rezultata najbolje se vidi na slučaju Rončevićevih kamiona', zaključio je Željko Jovanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!