USTAVNE PROMJENE

Nacionalnim manjinama dvostruko pravo glasa

09.03.2009 u 15:31

Bionic
Reading

Uvođenje dvostrukog prava glasa, odnosno prava da pripadnici nacionalnih manjina uz etničko biračko pravo imaju i, a ne ili, opće pravo glasa glavni je zahtjev koji su manjinski predstavnici iznijeli, a SDP podržao na današnjem okruglom stolu koji je o temi položaja manjina u kontekstu predstojećih promjena Ustava organizirao SDP-ov Savjet za ljudska prava, civilno društvo i pravni sustav

Predsjednik Savjeta Ivo Josipović istaknuo je kako SDP, za razliku od ranije, podupire zahtjev manjina da se Ustav promijeni i na način da se manjinskim predstavnicima dopusti pozitivna diskriminacija, odnosno dvostruko pravo glasa.

'Takav iskorak nadalje bi afirmirao Hrvatsku kao zemlju demokracije i zaštite ljudskih prava', rekao je Josipović, naglasivši da je SDP, kao stranka koja je uvijek skrbila i zagovarala zaštitu i unaprjeđenje manjinskih prava, sada spreman i na nove iskorake u tom području.

'SDP vas je spreman saslušati i vaše prijedloge pretočiti u svoj program', poručio je predstavnicima manjina koji su se okupili na okruglom stolu u središnjici SDP-a.
Saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin napomenuo je da hrvatski Ustav propisuje da pripadnici manjina, pored općeg biračkog prava, mogu imati i posebno pravo birati svoje zastupnike u Sabor, ali i naglasio kako se to 'mogu' do sada uvijek tumačilo kao 'ne moraju'.

Pozdravio je SDP-ovu potporu uvođenju dvostrukog prava glasa za manjine, ali i podsjetio da u vrijeme dok je SDP sudjelovao u vlasti te potpore nije bilo, uz obrazloženje, kako je rekao, da Hrvati više ne bi glasali za opciju suprotnu HDZ-u, ako bi manjinama dopustila pozitivnu diskriminaciju.

Furio Radin i Milorad Pupovac

Da se manjinama mora dati dvostruko pravo glasa smatra i SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac, ističući kako je odluka da se manjinama, kada im je Ustavnim zakonom omogućeno posebno (etničko) pravo glasa, ukine ono opće, bila protuustavna.

Također je pozdravio potporu SDP-a u tom smjeru, naglasivši kako manjinske teme, pa i one koje se tiču promjena Ustava, više ne smiju biti 'politički monopol pojedinih stranaka'.

Pupovac je iznio i drugi bitni zahtjev manjina kod promjena Ustava - da se Bošnjaci i Slovenci vrate u preambulu Ustava -, a traži i da se status vijeća nacionalnih manjina funkcionalno podigne na razinu manjinske samouprave.

Iako ističe da dvostruko pravo glasa manjine stavlja u privilegirani položaj, predstavnik bošnjačke zajednice Sead Berberović tome se ne protivi. Rješenje za snaženje manjinskog utjecaja na državnu politiku te jaču povezanost manjinskih saborskih zastupnika s manjinama koje zastupaju vidi i u ograničenom mandatu manjinskog zastupnika, uz povećanja njegova utjecaja, što se manjinske problematike tiče, do razine suodlučivanja s izvršnom i zakonodavnom vlasti.

Povjesničar Drago Roksandić kazao je kako na pozitivnu diskriminaciju ne treba gledati samo kroz izbore, naglasivši kako je, vezano uz manjine i njihovu problematiku, treba svakodnevno primjenjivati u brojnim područjima života.

Zagrebački gradonačelnik na okruglom stolu u SDP-u osjetio je potrebu požaliti se kako ga 'bubaju' sa svih strana.