proširena odluka

Nacionalni stožer uveo obavezu nošenja maski u poštama, bankama, kod frizera i pedikera

15.07.2020 u 14:10

Bionic
Reading

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u srijedu je objavljeno da su u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupno su u Hrvatskoj zaražene 3953 osobe od čega je 1204 aktivnih slučajeva

'Ukupno je do sada testirano 97.724 osoba, a u posljednja 24 sata 1804. Na bolničkom liječenju nalazi se 132 osoba, a pet od njih je na respiratoru. Nema preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120. U samoizolaciji se nalazi 5002 osobe. U zdravstvenom sustavu je 83 aktivan slučaj, a u samoizolaciji je 498 zdravstvenih djelatnika', izvijestila je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), je kazao da nema novih žarišta i sve je povezano s poznatim vjenčanjima i samostanom u Đakovu. Jedino je nešto veći broj u Karlovačkoj županiji, ali se tamo radi o jednoj obitelji.

Capak je kazao da još uvijek nije dobio službeni odgovor iz Češke o zaraženim turistima iz te zemlje koji su se navodno razbolili na godišnjem odmoru u Hrvatskoj.

'Imamo 16 danskih turista koji su u Sisačko-moslavačkoj županiji u jednom liječilištu od kojih je jedan pozitivan, a ostali bi se htjeli vratiti. Imamo i jednu švicarsku obitelj za koju su nam iz Švicarske dojavili kako su se zarazili u Splitsko-dalmatinskoj županiji', rekao je Capak.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, je istaknuo da maske moraju nositi i zaposleni u trgovačkim društvima i institucijama čiji radnici dolaze u bliski kontakt s ljudima. Isto vrijedi i za djelatnike uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama. Odluka stupa na snagu danas.

Capak je objasnio da je već ranije donesena obaveza nošenja maski u trgovinama i ugostiteljstvu, a sad se to proširilo i na pošte i banke i sve uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt poput frizera ili pedikera.

Odgovarajući na upit o brojkama koje su malo više i hoće li djeca ići u školu na jesen, Capak je kazao da iz iskustva iz drugih zemalja, koje su šire otvorile škole nego mi, se može konstatirati da se nije dogodilo ništa bitno loše.

'Odluka će biti donesena u dogovoru s ministarstvom , ali i mogućnosti organizacije. Mi to trebamo dobro pripremiti i pažljivo promisliti, ali za donošenje te odluke je puno prerano', poručio je Capak.

Na upit o PCR testovima i hoće li biti niže cijene Capak je kazao da je cijena testova bila donesena u dogovoru s HZZO-om, tada kada je to bio jedan prvih testova u regiji pa čak i u Europi. Cijena od 1500 kuna je formirana na osnovi drugih PCR testova. Kazao je da su u među vremenu došli novi testovi i svi oni koji ih proizvode spremni su sniziti cijenu.

Dodao je da se vrlo brzo može očekivati da će cijene testova biti niže. 'Očekujem da će to biti idući tjedan', istaknuo je.

'Nije se ništa spektakularno primijenilo u simptomatologiji da bi se moglo reći da je spektakularno drukčija klinička slika', kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', odgovarajući na upit da su se sada simptomi Covida-19 prvenstveno glavobolje i bolovi u trbuhu.

Capaka su novinari pitali koji bi broj zaraženih izazvao zabrinutost, na što je odgovorio kako nisu očekivali ovako žestoki odgovor

'Naši modeli pokazuju da će nam brojke sada padati obzirom da smo uveli ove mjere', rekao je Capak.