ŠPREM UPOZORAVA

Načelnik zagrebačke policije nezakonito imenovan

08.09.2009 u 12:25

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem zatražio je danas od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da poništi odluku o imenovanju novog načelnika Policijske uprave zagrebačke Tomislava Buterina jer smatra da je postupak obavljen nezakonito, to jest bez prethodnog mišljenja Gradske skupštine

Šprem je na konferenciji za novinare ustvrdio da su tim postupkom zaobiđeni najviše gradsko tijelo i Zakon o policiji. Po tom zakonu, naime, načelnika Policijske uprave imenuje i razrješuje ministar unutarnjih poslova na prijedlog ravnatelja policije, s tim da prije podnošenja prijedloga ravnatelj policije zatraži mišljenje Gradske skupštine.

Ravnatelj policije Oliver Grbić zatražio je mišljenje o imenovanju Buterina za načelnika zagrebačke policije 3. rujna, a Karamarko ga je već sutradan imenovao za novog načelnika zagrebačke policije bez mišljenja Gradske skupštine, rekao je Šprem.

Dodao je da Gradska skupština nije uspjela izraziti svoje mišljenje pa odluka o imenovanju nema legitimitet. Šprem smatra da se načelnike zagrebačke policije često smjenjuje jer ih se olako i bez suglasnosti imenuje na tu dužnost.