imovinska kartica

Načelnik Višnjana 'koji radi na razvoju vlastite obitelji' u kameru priznaje da krši zakon: Nisam smatrao toliko važnim da bih trebao toliko povesti računa o tome

19.02.2021 u 09:28

Bionic
Reading

Građane male istarske općine Višnjan uznemirio je prijedlog novog prostornog plana. Njime bi naime profitirao - taj načelnik i njegova rodbina. Njihova bi zemljišta trebala postati građevinska. Riječ je o 16.500 četvornih metara. Pusta zemljišta koja načelnik do prije desetak dana uopće nije imao u imovinskoj kartici, donosi Provjereno Nove TV

Načelnik Višnjana Angelo Mattich izložio je prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana. Koja će zemljišta postati građevinska, a koja više neće stvorilo je uzavrelu atmosferu u 56 sela koliko općina ima. Naime, nekima su građevinska zemljišta postala zelena, no ono što je najviše uzbudilo građane je činjenica da načelnik sebi i svojoj obitelji urbanizira 16 tisuća i 500 kvadrata diljem općine, prenosi Nova TV.

'Ja to nisam činio da bi profitirao nego sam činio da bi išao u onom pogledu razvoja vlastite obitelji', izjavio je Angelo Mattich, načelnik općine Višnjan.

Samim načelnikovim prijedlogom izmjene prostornog plana otkrilo se kako u njegovoj imovinskoj kartici nedostaju stranice popisa zemljišta.

Angelo Mattich dodaje kako je on domorodac, da su njegovi pokojni roditelji bili zemljoradnici i te da he 30 hektara zemlje od njih naslijedio, zajedno sa svoje dvije sestre. 'Ja nisam kriv što sam rođen u Višnjanu, nisam kriv što sam nešto nasljedio', istaknuo je Mattich. Nije načelnik samo nasljedio, već je i kupovao tijekom godina. Dobio je na izborima 2005., 2009. i 2017. godine. Dakle treći mu je mandat. A o kvadratima ni slova, sve do prije desetak dana.

'Nisam smatrao toliko važnim da bi trebao toliko povesti računa o tome', dodaje Mattich.

No, osim što godinama nije prijavio imovinu, Mattich ima još jedna problem. A to je da je vlasnik privatne tvrtke što po zakonu ne bi smio biti. Odnosno - upravljačka prava trebao bi prenijeti na nekog drugog za vrijeme mandata. '

'Ja imam svoj obrt, to nije navedeno, ali postoji'', izjavio je Mattich te se složio da bi kao javni dužnosnik to trebao prenijeti. 'Gledajte, ako sam rekao da se nisam posvetio tome dovoljno dobro. Kad sam upozoren, da to riješim, ja sam...', zaustio je i dodao na opasku da mu je treći mandat: 'Pa gledajte, svačega ima', zaključio je Mattich pognute glave.

Vlasnik je jedne tvrtke u likvidaciji, jedne aktivne i direktor u jednostavnom trgovačkom društvu koji nosi naziv njegove liste. Načelnik općine Višnjan kaže kako figurira kao uprava jer su mu njegovi kolege rekli. Na upit kako to može, ako je to sukob interesa, odgovorio je da se to 'vuče iz 2013. godine'.

Je li se trebao izmaknuti po zakonu nakon dobivenih izbora, jer je sukob interesa, ponavljao je: 'Po zakonu da. Po zakonu da. Po zakonu da' i kroz smješak dodao: 'A očito nisam.'