MOĆNICI U VOJSCI

Nabavu u MORH-u vode Zagorčevi ljudi

Bionic
Reading

Prijatelji generala Zagorca u MORH-u čine sastavni dio logističkog djela Ministarstva, posebice procesa nabave

Svaku garnituru koja je dolazila na čelo ministarstva od 2000. godine uspijevali su uvjeriti da su oni najstručniji, beskrajno odani poslu i pravi profesionalci, kaže izvor Slobodne Dalmacije.

'Najistaknutiji predstavnici te grupe su pukovnik Ilija Brkić i brigadir Željko Idek. Svi nabavni procesi u MORH-u idu preko Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju i Službe za ugovaranje i nabavu. Kada se dogodila afera kamioni, Idek je bio načelnik, a započeo je i proces nabavke borbenih oklopnih vozila.'

Glavni savjetnik Patrije Ratko Panjević početkom Domovinskog rata osnovao je tvrtku MA-RA. Zbog embarga na uvoz oružja, Panjević preko te tvrtke nije mogao normalno poslovati pa se zbližio sa Zagorcem i postao mu jedan od glavnih suradnika. Kroz to vrijeme Panjević se formalno bavio lovnim turizmom.

Panjević je bio tajnik lovačke udruge čiji je predsjednik bio general Vladimir Zagorec. Udruga je bila prijavljena na istoj adresi kao i Panjevićeva firma. Micanjem Zagorca i ukidanjem embarga Hrvatskoj Panjević se poslije 2000. godine sa zaposlenicima svoje tvrtke koji su do tada postali eksperti za lovni turizam prebacio na posao koji najbolje poznaje – posao s oružjem, jer je znao da slijedi ulaganje u modernizaciju HV-a.

Za sada mu je u tom kontekstu bila najznačajnija uspješna uloga savjetnika Patrije za borbena oklopna vozila koja je s tom finskom tvrtkom ugovorila Hrvatska.