BIJELI POKRIVAČ

Na Zavižanu dva metra snijega!

Bionic
Reading

U Lici i na Biokovu je noćas palo pola metra novog snijega, a smetovi na zavižanu dosežu i dva metra! Snijeg koji od prošle noći pada na Biokovu spustio se sasvim nisko i na primorski dio planine, do malih mjesta Basta i Velikog Brda

U Lici je prošle noći u nekim područjima palo i do 50 centimetara novog snijega, pa je na svim cestama važnijim cestama uvedena zabrana prometovanja za teške kamione.

Kako su novinarima Slobodne Dalamcije rekli u operativnom dežurstvu PU ličko-senjske, od 9 sati ponovno je dozvoljeno prometovanje teškim kamionima kroz tunele Mala Kapela i Sveti rok. Jedino je za sav promet zatvorena cesta Gospić – Karlobag zbog velikih snježnih nanosa.

Mnoga sela prošle noći ostala su zametena, posebno u gornjoj Lici. U najviše predjele Velebita vratila se prava zima. Jutros u 10 sati Ante Vukušić, meteorolog na Zavižanu, izmjerio je na poluzaštićenom mjestu visinu snijega od 126 cm, uz buru u mećavu i temperaturu zraka od -11 Celzijevih stupnjeva.

'Visina snijega na otvorenom puno je veća, ima smetova preko 2 metra', dojavio je meteorolog Ante Vukušić do koga nitko ne može, a teško bi se probile i gorske službe spašavanja. Snijeg nošen jakom burom s Velebita zabijelio je i podvelebitsko priobalje.

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri jutros je izmjereno sedam Celzijevih stupnjeva ispod ništice, a snijeg je viši od pola metra, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a na Biokovu.

Na državnoj cesti broj 39 Makarska - Vrgorac te na cesti broj 512 Dubci - Šestanovac obavezna je zimska oprema, ceste se čiste i posipaju, prohodne su i u prometu zasad nema većih teškoća, doznaje se u makarskom Gradskom centru Osejavi.