SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Plenković: Štrajk stvara lošu atmosferu među roditeljima i radi stalni pritisak na županije

24.10.2019 u 07:06

Bionic
Reading

Status službenih osoba za socijalne radnike i učitelje te oštrije kazne za nasilje u obitelji i seksulno nasilje glavne su teme sjednice Vlade, na kojoj je premijer Andrej Plenković još jednom rezimirao proteklih tjedan dana

Uvodno je premijer Andrej Plenković još jednom podsjetio da je Europska komisija dala zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, odnosno da je ispunila sve kriterije. 'Ovaj proces traje posljednje četiri godine i mi smo ga posebno intenzivirali u vrijeme našeg mandata', kazao je Plenković.

Rekao je kako samo 6 zemalja nisu dio Schengena, a da je Hrvatska dobila 120 milijuna eura za pripremu za ulazak u Schengen. 'Povukli smo još 151 milijuna eura, ukupno 270 milijuna eura ulaganja radi podizanja naših sposobnosti za ulazak u šengenski prostor', rekao je.

Sada je na redu ubrzana diplomatska aktivnost kako bi i sve članice podržale ulazak u Schengen, pojasnio je Plenković.

'Očekujemo da u tom procesu razgovori budu intenzivni, da se temelje na meritumu i da pokušamo otkloniti sva nastojanja koja bi sa supstansom Schengena miješala bilo koja pitanja koja s tim nisu povezana', rekao je Plenković.

Progovorio je i o sastanku Europskog vijeća, a Plenković je kao loš dio tog sastanka istaknuo odbijenicu Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Osvrnuo se i na štrajk učitelja. 'Standard koji je ova Vlada napravila u obliku povišica, i uz povećanje od 6 posto, uz porezne olakšice, to je povećanje nekima i više od 20 posto', kazao je Plenković, dodavši da se ide i u mjere kojima će se povećati plaće u privatnom sektoru.

Kazao je da štrajk stvara lošu atmosferu među roditeljima i stvara pritisak na županije. 'Mislim da štrajk nije dobar. Stvara lošu atmosferu kod roditelja, atmosferu pritiska na različite županije. Mi smo otvoreni za razgovore i dalje', rekao je.

'Apeliram na čelnike sindikata da sjednu za stol i da realno pogledaju što smo sve napravili. Paket koji smo iznijeli je cjelovit, pravedan, sveobuhvatan', dodao je Plenković.

Osvrnuo se i na rast na 'Doing business' ljestvici, kazavši da je to dobra vijest ali da treba još napraviti iskorak.

'Tema koja će obilježiti sjednicu vlade je paket izmjena kaznenog zakonodavstva', dodao je. 'Nadam se da će dobiti veliku potporu u Saboru', kazao je. Dodao je i da će se izmjenama zakona kao kazneno djelo maknuti 'teško sramoćenje', što je, kaže, signal poštivanja medija.

Izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku pooštrit će se kazne za sve oblike nasilja u obitelji, oštrije kazne za seksualne delikte uz brisanje djela spolnog odnošaja bez pristanka, dodatna zaštita zaposlenih u sustavu socijalne skrbi i odgoju i obrazovanju te ubrzanje kaznenih postupaka.

Za kazneno djelo nasilja u obitelji predviđena je kazna zatvora do tri godine, što znači da se kao najniža može izreći kazna zatvora do tri mjeseca, a najdulja tri godine.

U glavi kaznenih djela protiv slobode izbrisat će se se kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka i ono će biti jedan oblik silovanja, a kazna će biti od jedne do pet godina. Nadopunit će se definicija službene osobe i u njih će se uvrstiti stručni radnici koji obavljaju poslove socijalne skrbi i poslove odgoja i obrazovanja.

Vlada je na sjednici izmjenila i Zakon o prijevozu u pomorskom prometu kojima se uvode nove kategorije korisnika povlaštenog prijevoza putnika i vozila, a to su, među ostalim, djeca s poteškoćama u razvoju, ratni vojni invalidi sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100 posto tjelesnog oštećenja. Besplatan prijevoz imat će otočani koji se odlaze liječiti na kopno, ali i stanovnici iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a koji po liječničku pomoć moraju na otok.