SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Vlada se uključila u rješavanje problema 3. maja: 'Nisu prezaduženi i mogu graditi nove brodove'

01.08.2019 u 10:06

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade izglasane su smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2020. do 2022., zaključak o iskazivanju spremnosti Vlade za uključivanje u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. maju i prijedlog odluke o odabiru investicijskog savjetnika u transakciji moguće kupnje dionica koje drži Mol u Ini te moguće naknadne prodaje kupljenih dionica strateškom partneru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prije početka sjednice Vlade u četvrtak iskazao je zahvalnost svim vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju požara u Šibensko-kninskoj županiji. Također je izrazio sućut povodom smrti skupnika Josipa Briškog, prošlog tjedna poginulog u Afganistanu.

Premijer se pohvalio posjetom buduće šefice Europske komisije Ursule von der Leyen Hrvatskoj. Posjet smatra dokazom da se Hrvatska visoko cijeni u Europskoj uniji jer je naša zemlja bila treća država koju je posjetila otkada je izabrana.

Istaknuo je da se prošlog tjedna susreo i s vodstvom Fortenova grupe, bivšeg Agrokora, čija je kriza, kako je istaknuo, bila jedan od najvećih izazova ove Vlade. Vodstvo grupe ga je izvijestilo o dogovoru o refinanciranju, što je druga faza konsolidacije koja vodi spasu kompanije.

Premijer vjeruje da će uskoro doći i do treće faze, kada će tvrtka moći nastaviti samostalno funkcionirati na tržišnim osnovama. Također je govorio o projekcijama rasta BDP-a u narednom razdoblju te istaknuo važnost provođenja reforme obrazovanja. Dotaknuo se i odluke o promjeni savjetnika za kupovinu Ine od mađarskog MOL-a.

Što se tiče bunta radnika u zdravstvu i najavljenog štrajka, premijer je kazao da Vlada gleda širu sliku i mora gledati na sustav u cjelini te da sustav bude financijski održiv.

  • +4
Sjednica Vlade 1.8. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Kazao je da su danas odlučili poslati poruku vezano za 3. maj, za koji su pripremili zaključak koji bi trebao pomoći kompaniji. Odluka o uključenju u proces bit će skladu sa zakonskim propisima.

'3. maj, za razliku od Uljanika, nije prezadužena kompanija. I sadašnji kupci iskazali su interes da se završe brodovi koji se grade, a postoji interes i da se grade novi brodovi', poručio je premijer.

Govoreći o zaključku za 3. maj, ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da se društvo Jadranbrod zadužuje provesti analizu koju će dostaviti ministarstvima gospodarstva, pravosuđa i financija. Na osnovi toga do 22. kolovoza donijela bi se odluka o provedbi Vladina zaključka.