prebrojavanje glasova

Na vidiku Bidenova pobjeda, raste njegova prednost u Georgiji

07.11.2020 u 14:19

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden približio se pobjedi u subotu dok njegova prednost u američkoj saveznoj državi Georgiji raste a prebrojavanje glasova još uvijek traje u nekoliko drugih država

Bidenova prednost pred predsjednikom Donaldom Trumpom narasla je na 7248 glasova u subotu ujutro nakon što je nekoliko sati ranije vodio za 4430 glasova, izvijestili su mediji, uključujući CNN, pozivajući se na izborne dužnosnike.

Zbog jako male razlike u broju glasova Georgija će gotovo sigurno ići na njihovo ponovno prebrojavanje, iako će po sadašnjim naznakama to vjerojatno potvrditi Bidenovu prednost.

Ako Biden osvoji Georgiju i zadrži vodstvo u Arizoni imat će dovoljno glasova za ukupnu pobjedu.

Rezultati su i dalje previše tijesni u nekoliko država gdje se prebrojavaju glasovi pristigli poštom.

U Pennsylvaniji Biden ima 28.833 glasa više od Trumpa. U Nevadi mu je prednost narasla na 22.657 glasova, a u Arizoni se malo smanjila i sada iznosi 29.861 glas.

Ako Biden pobijedi u Georgiji ili Arizoni trebat će mu samo još jedna država kako bi imao dovoljno glasova za ulazak u Bijelu kuću, dok bi pobjedom u Pennsylvaniji odmah osigurao predsjednički mandat.

Trump je iznio neutemeljene tvrdnje o namještanju izbora. Brojni izborni dužnosnici, uključujući članove dviju glavnih stranaka, izjavili su da nema izborne prijevare.