ODLUČIVANJE BEZ PREČACA

Na Ustavnom sudu 302 zahtjeva o haraču

03.09.2009 u 23:48

Bionic
Reading

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec izvijestila je večeras kako je taj sud do danas zaprimio 302 zahtjeva i prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o kriznom porezu

ZAGREB - "Ako Ustavni sud prihvati prijedlog za ocjenu ustavnosti neke fizičke ili pravne osobe i zbog razloga koje je ta osoba navela ukine taj zakon, tada ta osoba ima pravo na izmjenu pojedinačnog akta donesenog na temelju ukinutog zakona", kazala je večeras Jasna Omejec u HTV-ovoj emisiji 'U objektivu' odgovarajući na upit hoće li u slučaju pada Zakona o kriznom porezu biti novčano obeštećeni samo oni koji su podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti.

Naglasila je i da Ustavni sud neće odlučivati "na prečac" o prijedlogu za ocjenu ustavnosti zakona Zakona o kriznom porezu premda ga je podnio i Predsjednik Republike.

"Ustavni zakon o Ustavnom sudu ne predviđa hitno postupanje ili postupanje koje bi skraćivalo propisani postupak. Možemo se nadati da će očitovanja nadležnih tijela doći Ustavnom sudu što prije", kazala je Omejec.

"Ako je pitanje o kojem se vodi društvena i javna rasprava ujedno i predmet postupka pred Ustavnim sudom, treba se uvažavati činjenica da nije moguće da sud prihvati zahtjeve javnosti i da odlučuje na prečac. Kada bi Ustavni sud prihvatio takve zahtjeve i povrijedio pravila postupka, tada bi povrijedio i Ustav", objašnjava Omejec.

Na pitanje hoće li Ustavni sud raspravljati o Zakonu o zabrani pušenja i ako ministar zdravstva donese neke manje izmjene, Omejec je odgovorila da će, ako Vlada predloži izmjene toga zakona i parlament ih usvoji, obustava postupka pred Ustavnim sudom tada ovisiti o tome koje su izmjene donesene. "Ako su sporne odredbe ostale u zakonu, tada postupak ide dalje", pojasnila je.

Ustvrdila je i da do sada nitko od političara nije vršio pritisak na Sud. "Osobno nikada nitko iz političkog života nije me zamolio, pitao, zahtjevao ili utjecao na mene u odnosu na neki konkretan prijedlog. Kad bi se to dogodilo smatrala bih to najgrubljom povredom nepristranosti suda. To je nedopustivo".

Na pitanje kako je moguće da se na Ustavnom sudu rješava sve više predmeta, a u stalnom su zaostatku, odgovorila je kako se svi sudski predmeti slijevaju u jednu instituciju i njih mora obraditi 12 ustavnih sudaca. "Bez promjena Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom suda teško da će poremećena ravnoteža između sudstva i Ustavnog suda biti ispravljena", naglasila je i dodala da će do tada učiniti sve da pokušaju smanjiti broj predmeta.

"Koliko god povećavali svoju ažurnost, toliko dolaze novi predmeti i to je neizdrživa situacija", kazala je Jasna Omejec.