POBUNILE SE KOSOR I ADLEŠIČ

Na umjetnu oplodnju moći će i nevjenčani partneri?

09.06.2009 u 08:16

Bionic
Reading

'Kao predsjednica liberalne stranke ne mogu podržati konzervativan zakon poput ovoga o medicinskoj oplodnji. Svoje stavove izrekla sam još na sjednici užeg kabineta', kazala je jučer nakon sjednice Vlade Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade iz redova HSLS-a, te dodala da na zakon ima primjedbe i njezina kolegica iz HDZ-a Jadranka Kosor

No, Adlešič se jučer o konačnom prijedlogu Zakona o medicinskoj oplodnji na sjednici Vlade nije očitovala jer je izišla prije glasovanja, izvijestio je Večernji list. Svi ministri koje je Jutarnji list jučer kontaktirao tvrdili su, vjerojatno po dogovoru, da uopće nisu primijetili da je Adlešič napustila sjednicu dok su glasali o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji. Adlešič je, kaže, još na užem kabinetu upozorila ministra zdravstva Darka Milinovića i premijera Ivu Sanadera na neprihvatljive dijelove zakona te je najavila da za njega neće glasati.

'Premijer je razumio moju odluku i samo je rekao: 'Dobro.' Nije bilo nikakvih pritisaka niti mi je itko rekao da moram glasati ili će uslijediti kakve sankcije', izjavila je za Jutarnji list Adlešič. Tvrdi da mnogi jedva čekaju saborsku raspravu i iskreno se nadaju da zakon neće biti izglasan, iako to nitko javno neće potvrditi.

Iako u svojoj kritici Zakona o medicinskoj oplodnji potpredsjednice nisu usamljene, nitko drugi od ministara na zakon nije imao službenih primjedbi. Iz Bruxellesa su dobili pozitivno mišljenje o, kako su prenijeli, 'medicinsko-tehničkom dijelu zakona'. Nije poznato točno koje dijelove su u Bruxellesu podržali, a koje ne. U razgovoru za Jutarnji list dvojica ministara su otkrila da nitko nije obraćao previše pažnje na točku dnevnog reda o medicinski pomognutoj oplodnji jer je Sanader navodno rekao da je taj zakon dobio potporu Europske komisije. To je, neslužbeno se doznaje, ministrima bio znak da glasaju 'za'. Navodno je Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač s EU-om, na užem kabinetu prije sjednice Vlade dao signal da je Europska komisija podržala zakon.

Na užem kabinetu svoje je primjedbe navodno oštro iznijela i Jadranka Kosor, zbog čega su nju i Adlešič kolege u zafrkanciji optužile da stvaraju 'žensku koaliciju'. No, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je, ipak, mogućnost da se zakon mijenja u saborskoj proceduri.

'Ostaje mogućnost korekcije amandmanima u Saboru. Bitno je zakon uskladiti s obiteljskim', kazala je J. Kosor. Ona cilja na to da se medicinska oplodnja mora dopustiti i ženama koje nisu u braku. Obiteljskim zakonom izvanbračna zajednica i brak su izjednačeni, pa će najavljeni amandmani vladajućih najvjerojatnije ići u tom smjeru.

Kako je neplodnost bolest, Zakon o medicinskoj oplodnji ozbiljno kolidira i sa zakonima o suzbijanju diskriminacije, odnosno ravnopravnosti spolova, koji brane diskriminaciju zbog bračnog statusa. Ako se to i promijeni, u 'konzervativnom zakonu' ostaje struci sporna zabrana medicinske oplodnje ženama bez partnera. Za struku je takva zabrana jednaka situaciji u kojoj bi se ženama bez partnera zabranilo, primjerice, propisivanje penicilina.