OBEĆAVAJUĆE ZDRAVSTVO

Na ultrazvuk se čeka 7 mjeseci

Bionic
Reading

Žene koje je liječnik poslao da naprave ultrazvuk dojke, to u KBC-u Split mogu napraviti tek u srpnju 2010. godine, ultrazvuk abdomena tek u travnju 2010., CT toraksa pluća u veljači 2010., CT mozga je popunjen do kraja ove godine i čeka se raspored za 2010. godinu, a svi oni koji žele snimiti karotide, to mogu napraviti u veljači 2010. jer tek tada ima slobodnih termina

S obzirom na ovakve termine možemo utvrditi, da postojeće stanje nije tragedija, vjerojatno bi bila komedija, i to u državi koja se hvali svojim zdravstvenim sustavom i prezentira ga zemljama iz našeg okruženja. No, da je i ovo bolje od onoga što je bilo prije, potvrđuje dr. Dujomir Marasović, ravnatelj splitske bolnice, koji je svjestan teškoća, piše Slobodna Dalmacija

Nepotrebna navala na KBC

Na ultrazvuk dojke i ostale ultrazvučne preglede dolaze osobe iz cijeležupanije, iako to nije potrebno. Naime, ultrazvuk dojke se može obavitii u Solinu, Omišu, Vrgorcu, Makarskoj, na otocima Braču i Hvaru, uImotskom, dakle gotovo cijeloj županiji, a može se i u Domu zdravljaSplit. Stoga nema potrebe da se u KBC-u Split stvaraju velike gužve zataj pregled.

Prvo bih htio naglasiti da termini za CT i nisu tako alarmantni, budući se prije na CT čekalo i po godinu dana. Termini od jednog do dva mjeseca su podnošljivi. U KBC-u radimo i dodatne napore kako bismo te termine za CT još skratili. Evo počeo je raditi i novi CT u blizini Hitnog kirurškog prijama i mislim da smo s pregledima na CT-u napravili veliki pomak nabolje.

Što se tiče CT-a, prije je “letvica” bila dignuta na 2,10 metara, a sada smo je uspjeli mnogo smanjiti i spustiti ispod dva metra na sebi svojstven način objasnio je stanje s pregledima na CT-u dr. Marasović. Da su problemi s pregledima ultrazvukom “boljka” KBC-a, zna i sam ravnatelj Marasović. Počeli su se pojavljivati problemi s pregledima ultrazvukom, ali to nisu problemi aparata za pregled, nego organizacije rada na klinici gdje se to događa.

Mislim da je došlo i do nekakvog “zamora materijala” kod nekih ljudi, pa je potrebno da učinimo dodatni napor kako bismo riješili ta čekanja za preglede ultrazvukom. Ne želimo da pregledi ultrazvukom budu svojevrsno slijepo crijevo u bolnici i to ćemo brzo nastojati riješiti rekao je dr. Dujomir Marasović.