PONOVLJENI IZBORI

Na Turnju pobijedila Grabar Kitarović, Josipoviću samo 6 glasova

18.01.2015 u 21:33

Bionic
Reading

Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je i na biračkom mjestu Turanj-Sajevac, jedinom mjestu gdje su danas ponovljeni izbori. Prema najavi, Državno izborno povjerenstvo moglo bi već sutra proglasiti i službene rezultate predsjedničkih izbora

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, na biračkom mjestu Turanj-Sajevac od 488 prijavljenih birača glasalo je samo njih 86 i svi su birački listići bili važeći.

Iako ponovljeni izbori na ovom biralištu nisu bili presudni za krajnje rezultate, novoizabrana predsjednica i ovdje je odnijela pobjedu - za nju je glasalo 80 birača, dok je njen protukandidat Ivo Josipović dobio samo njih šest.

Na tom biračkom mjestu izbori su prošle nedjelje bili poništeni zbog dva glasačka listića viška u odnosu na broj zaokruženih rednih brojeva birača na biračkom popisu.

Prema najavama, Državno izborno povjerenstvo već sutra bi trebalo proglasiti službene rezultate izbora. Nakon što u ponedjeljak DIP to napravi, kako je već pisao tportal, počinje teći rok od 48 sati u kojemu se može podnijeti prigovor na provedbu postupka izbora. Kako se prigovor šalje poštom, onda treba uzeti u obzir i da valjani prigovor datiran u valjanom roku do DIP-a neće stići unutar 48 sati. Kad stigne, počinje teći rok od 48 sati u kojemu DIP mora odgovoriti na prigovor.

Ako Državno izborno povjerenstvo utvrdi da je bilo nepravilnosti koje su mogle utjecati ili su bitno utjecale na rezultat izbora, DIP će poništiti rezultate izbora i odrediti rok u kojem se izbori moraju ponoviti.

Naravno, DIP može i odbaciti prigovor. Tada se podnositelji prigovora mogu, u roku od 48 sati, žaliti Ustavnom sudu na odluku DIP-a. Ustavni sud dužan je donijeti odluku o žalbi u roku od 48 sati od dana primitka žalbe.

U svim ovim slučajevima treba uzeti u obzir činjenicu da se žalbe podnose poštom pa se cijeli postupak može (i ne mora) protegnuti na 10-ak dana.