20 MIL. LJUDI U KUĆI CVIJEĆA

Na Titovom grobu brojni štovatelji, Jovanka poslala cvijeće

04.05.2011 u 16:11

Bionic
Reading

Iako je od smrti predsjednika nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josipa Broza Tita, prošlo više od tri desetljeća, njegov grob u Kući cvijeća na godišnjicu smrti osim članova obitelji, redovito posjećuju simpatizeri i štovatelji njegovog lika i djela iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije. Na grob svog supruga Jovanka Broz je i ove godine rano jutros poslala cvijeće, a unuk Joška grob je posjetio oko 11 sati

Kuća cvijeća danas je otvorena za posjetu od 10 do 18 sati, a već između 10 i 12 sati, grob bivšeg maršala posjetilo je više od tisuću njegovih štovatelja, rekla je za Tanjug Mirjana Slavković, menadžerica Muzeja povijesti Jugoslavije, u okviru kojega je i Kuća cvijeća.

Dodala je da je najveća gužva u Kući cvijeća bila je oko podneva, kada su na Titov grob organizirano stizale grupe iz brojnih gradova s prostora bivše Jugoslavije, pa su se tako mogli vidjeti autobusi iz Varaždina, Banja Luke, Rijeke, Zagreba, Velike Kladuše, Štipa, te mnogih gradova Slovenije i Crne Gore.

Titov grob danas su posjetile i delegacije Kine i Azerbejdžana, te članovi Udruženja komunista Jugoslavije u Srbiji, Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, Sekcije boraca Pratećeg bataljona i gardijske brigade, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Te borci NOB i antifašisti Crne Gore, članovi SUBNOR-a Zvezdara i Grocka, Udruženje građana Josip Broz Tito - Cazin. Iako su među posjetiteljima i ove godine mahom stariji ljudi, sve je više i mladih koji posjećuju Titov grob.

ŠTO SU UPISALI U KNJIGU UTISAKA?

Kako javlja Tanjug, u Kući cvijeća posjetitelji su u knjizi utisaka među ostalim napisali: 'Druže Tito baš nam nedostaješ', 'Hvala ti druže Tito. Nezamjenljiv si', 'Mnogo nam nedostaješ, s tobom nam je bilo bolje', 'Druže Tito, bili smo živi i sretni dok si ti bio živ', 'Poslije tebe je samo tama', 'Sretan je onaj tko je živio u tvoje vrijeme', 'Kako vrijeme prolazi uviđamo da ste bili veliki vizionar i državnik'...

Josip Broz Tito umro je na današnji dan 1980. godine u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani, a četiri dana kasnije je, po vlastitoj želji, sahranjen u u Kući cvijeća Beogradu. Bila je to najposjećenija sahrana jednog državnika u 20. stoljeću, na koju je došlo čak 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja svijeta. Posljednji pozdrav Titu odao je 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsjednika skupština, javlja Beta. Od 1980. do danas Kuću cvijeća je posjetilo oko 20 milijuna ljudi.

To je gotovo onoliko koliko je Jugoslavija imala stanovnika u vrijeme Josipa Broza Tita, izjavio je Tanjugu Momo Cvijović, kustos Muzeja povijesti Jugoslavije, u okviru kojega se nalazi i Kuća cvijeća.

Cvijović je rekao da je nakon Titove smrti u Muzej, uglavnom zbog posjete Titovom grobu, dnevno dolazilo između 10.000 i 15.000 posjetitelja. Iako se broj posjetitelja Kuće cvijeća 90-ih godina drastično smanjio, posljednjeg je desetljeća u ponovnom porastu. Prošle je godine tako Kuću cvijeća posjetilo 73.000 ljudi, a hoće li taj broj ove godine biti veći ili manji, znat će se nakon što u 18 sati Kuća cvijeća bude zatvorena za posjete.

OBLJETNICA OBILJEŽENA I U KUMROVCU

U povodu 31. godišnjice smrti Josipa Broza Tita vijence i cvijeće ispred njegova spomenika i rodne mu kuće u Kumrovcu položili su predstavnici SABA-e Hrvatske, društava 'Josip Broz Tito' te Titovi borci NOR- a iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, javlja Hina.

'Tita je cijenila cijela svjetska javnost koja mu je odavala priznanje i za njegova života. O tome govori i podatak da mu se na posljednjem ispraćaju okupilo 209 delegacija iz 127 zemalja', rekao je predsjednik SABA-e Hrvatske Ratko Maričić.

Osvrnuvši se na sadašnje stanje u zemlji, rekao je kako se 'danas, kad je nezaposlenost dosegnula katastrofalne razmjere, sjećamo njegove brige za radnička prava. Bilo je i onda kontejnera, ali se po njima nije prekapalo. Tito se zalagao za jednakost svih, svi su imali besplatno školovanje i liječenje', rekao je Maričić.

U Kumrovcu će se 28. svibnja održati središnja proslava negdašnjeg dana mladosti.