DRŽAVNA MATURA

Na testu iz matematike 10-ak incidenata

24.05.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Hrvatski maturanti uglavnom se najviše boje ispita iz matematike, međutim prema tvrdnjama organizatora, nije bilo službenih pritužbi na težinu zadataka

Od ukupno 32.000 učenika, njih 26.000 jučer je odabralo lakšu razinu ispita, a težu tek oko 10.000.

Takav odabir nije teško razumjeti kada se u obzir uzme činjenica da viša razina matematike nije uvjet za upis na društvene fakultete, pa čak ni za medicinu. No bilo je i onih koji su se odlučili za teži test, iako im nije bio uvjet, jer su htjeli prikupiti veći broj bodova.

Ispiti su imali po 30 zadataka, niža se razina pisala 150, a viša 180 minuta. Iako je većina maturanata priznala da zadaci nisu bili preteški, osobito niža razina, bilo je i onih koji su se žalili da su bili teži od prošlogodišnjih.

Niža razina temeljila se uglavnom na logičkim zadacima koji ponekad skrivaju određene zamke, dok su na višoj razini najzahtjevniji bili zadaci matematičkog modeliranja u kojima su učenici trebali otkriti metodu kojom će najlakše riješiti određeni zadatak. Bilo je dosta učenika koji su smatrali da testiranje predugo traje, što izaziva zamor i zasićenje.

Za prolaznu ocjenu iz matematike bilo je dovoljno riješiti 20 posto zadataka. Prošle godine to nije uspjelo 1.880 učenika na nižoj razini te 799 na višoj.

Ispiti nisu bili teški, no nadzor je bio strog

Višnja Francetić, načelnica Odjela za organizaciju i provođenje ispita, kaže da Centar za vrednovanje obrazovanja ove godine nije zaprimio nijedan prigovor u vezi težine ispita, no ističe da je kontrola pravilnosti bila na visokoj razini.

Osim kalkulatora, sva ostala pomagala bila su zabranjena. Pravila su bila stroga, a učenici su čak morali skidati etikete s boca vode da si na njima ne bi ispisali formule.

'Bilo je nekoliko slučajeva isključenja zbog šalabahtera, a bilo je i nekoliko napada bolesti tijekom rješavanja testa. Međutim, zabilježeno je samo 10-ak incidenata, što nije puno u odnosu na broj ispita koji su se pisali. Prijavljen je samo jedan slučaj korištenja mobitela te nekoliko kod odraslih koji su pohađali škole izvan redovnog sustava. Profesori standardno saznaju tko će dežurati na ispitu dan ranije da bi se spriječila korupcija, odnosno mogućnost da se učenici nešto dogovore s nastavnicima. Tijekom provedbe ispita bio je organiziran i nadzor', objasnila je načelnica.

Francetić savjetuje učenicima da odaberu onu razinu znanja koju njihovi fakulteti traže. 'Osim tehničkih fakulteta, svi traže osnovnu razinu znanja iz matematike. Iako učenik može pokušati ostvariti nešto više bodova polaganjem više razine, ta se računica ranijih godina pokazala kao loša.'

Sljedeća je na redu fizika, u srijedu, a posljednja će biti logika 6. lipnja. 'Točna rješenja zadataka bit će objavljena sutra, jer čekamo da svi ispiti stignu u škole', rekla je Francetić.

Rezultati će biti poznati najkasnije 4. srpnja, a objava konačne rang liste upisa na sveučilišta je 8. srpnja. Upisi na studije provodit će se nakon 8. srpnja.