CRVENI KRIŽ

Na svijetu više pretilih nego gladnih

22.09.2011 u 17:35

Bionic
Reading

U svijetu je danas više pretilih nego gladnih, no taj bi se odnos mogao preokrenuti nastave li rasti cijene hrane, upozorila je u svom izvješću Međunarodna federacija Crvenog križa u četvrtak u New Delhiju

U izradi godišnjeg izvješća o katastrofama u svijetu humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi težište je stavila na glad i jaz između bogatih i siromašnih te na rast cijena hrane.

U svijetu je 1,5 milijardi ljudi bilo pretilo 2010, a 925 milijuna bilo je gladno, podaci su Crvenog križa.

'Ako je slobodna interakcija tržišta dovela do stanja u kojem 15 posto čovječanstva gladuje, a 20 posto drugih je pretilo, nešto je doista pošlo krivo', sažeo je glavni tajnik Bekele Geleta.

Jagan Chapagain, direktor Crvenog križa za Aziju i Pacifik, nazvao je to 'skandalom s dvije oštrice' i na konferenciji za novinare u indijskoj prijestolnici poručio da 'prejedanje danas ubija više nego glad'.

Prema njegovim riječima, uzrok gladi nije manjak hrane već loša distribucija, rasipanje i rast cijena, što živežne namirnice čini nedostupnima.

Cijene hrane eksplodirale su 2011. na svjetskoj razini i daju naslutiti novu krizu hrane nalik onoj iz 2008, koja je izazvala nemire i političku nestabilnost u brojnim zemljama.

Rast cijena hrane uzrokovan tržišnim spekulacijama i klimatskim promjenama smatra se glavnim okidačem narodnih pobuna 2011. u Magrebu i na Bliskom istoku, nazvanih Arapskim proljećem.

'Novi ciklus inflacije (...) potisnuo je velik broj najsiromašnijih u svijetu u još dublju bijedu i doveo ih u stanje teške pothranjenosti', navodi organizacija.