IZ BIH U EUROPU

Na švercu cigareta zaradili milijune

17.02.2009 u 20:36

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u utorak je počelo suđenje 23 okrivljenika, na čelu s Gojkom Beusom (47), optuženima da su se udružili u kriminalnu grupu koja je u zemlje zapadne Europe krijumčarila cigarete i tako ilegalno zaradila više milijuna kuna

ZAGREB- Okrivljenici su uhićeni u rujnu 2007. u akciji policije i USKOK-a nazvanoj Walter. Desetorica okrivljenika priznala su krivnju, petorica se nisu pojavila, a ostalih osam je reklo da nisu krivi pa je sudac razdvojio postupak na tri grupe okrivljenika.

Nekoliko okrivljenika detaljno je ispričalo kako su s područja BiH i Srbije preko Hrvatske i Slovenije krijumčarili cigarete, a krajnje odredište bila im je Austrija. O svom ilegalnom biznisu pričali su kao o normalnom poslu, a nakon što su iznijeli svoju obranu, naknadno su se sjetili da im je žao što su to radili.

Navodni vođa kriminalne skupine, Beus, već je osuđivan za ilegalnu trgovinu cigaretama, a na sudu je tvrdio da nije kriv. Među optuženima je i Igor Turac, poznat iz slučaja šverca kave, te carinik Nenad Novosel koji je skupini krijumčara, prema optužnici, davao informacije o kretanju mobilnih jedinica Carinske uprave i djelatnika MUP-a. Za te mu je informacije navodno uplaćivan novac na tekući račun. I Turac i Novosel su negirali krivnju. Među optuženima je brat prvookrvljenog, Ivan Beus koji je sve priznao, piše Jutarnji list.