STUDENTI POMAŽU SVEUČILIŠTU

Na svakog prorektora jedan student

12.05.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš predstavio je najnovije odluke Senata Sveučilišta, među kojima je pokretanje imenovanja pomoćnika prorektora i rektora iz studentskih redova i osnivanje nove Zaklade za stipendiranje studenata

Rektor Bjeliš rekao je da je Senat Sveučilišta u Zagrebu donio odluku o imenovanju pet pomoćnika prorektora i jednog pomoćnika rektora iz studentskih redova. Ta odluka je, kaže, donesena nakon razmišljanja o tome kako pospješiti rad sa studentima.

'Neke točke dnevnog reda sjednice Senata tiču se samih studenata, zato je odlučeno da svaki prorektor dobije jednog studenta s kojim bi bio u neprestanoj komunikaciji o aktualnim temama', rekao je Bjeliš, koji će i sebi izabrati jednog studenta s kojim bi trebao biti u stalnom kontaktu.

Studente pomoćnike predlagat će predsjedništvo Studentskog zbora Sveučilišta, a imenovati rektor Bjeliš.

'Cilj nam je riješiti probleme koji inače završe na dnu ladice i poboljšati komunikaciju jer je do sada s Rektoratom bio u kontaktu samo predsjednik Zbora', rekao je aktualni predsjednik Studentskog zbora Ivan Bota i dodao da će pri izboru studenata pomoćnika biti uzeti u obzir svi studenti.

'Naprimjer, ako je riječ o pomoćniku prorektora za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju, student koji će njemu biti na raspolaganju trebao bi znati strane jezike, biti upoznat s institucijama i uključen u međunarodnu suradnju', rekao je Bota.

Na pitanje koji su to problemi koji najviše muče studente, Bota je rekao da se uglavnom radi o sporosti u rješavanju nekih pitanja, te o 'protokolarnim problemima' za koje se nada da se više neće ponoviti. Nadovezao se rektor Bjeliš i rekao kako su najčešće teme sa studentima školarine, polaganje ispita, zbog čega su uočili da će biti potrebno promijeniti Statut, poboljšati studentski standard, mobilnost i riješiti probleme oko istraživačkih radova.

Senat je jučer donio odluku i o osnivanju Zaklade Sveučilišta za stipendiranje studenata. 'Svrha je dodjela stipendija redovnim studentima, a poticaj za osnivanje Zaklade došao je od donacije obitelji preminulog Josipa Šepčića koji je oporučno ostavio određeni iznos Sveučilištu', rekao je Bjeliš. Nije mogao otkriti točan iznos predviđen za stipendije, ali je rekao da otprilike iznosi milijun kuna i da bi se te stipendije trebale početi dodjeljivati od sljedeće akademske godine.

'To je prvenstveno poticaj za studente kojima je pomoć potrebna zbog lošijeg imovinskog stanja ili zato što nemaju roditeljsku potporu te za stipendiranje studenata iz inozemstva podrijetlom iz Hrvatske', kaže Bjeliš.

Također, donesena je odluka o raspisivanju natječaja za projekte u okviru Fonda za razvoj. Natječaj se raspisuje za kratkoročne projekte u trajanju do godinu dana u okviru sedam programa: Docent, Laboratorij, Svijet, Zajedno, Izvrsno, Prostor i Škola

Predsjednik Odbora Fonda za razvoj Antun Szavits-Nossan rekao je da će se sredstva za Fond izdvajati iz 'vlastitih sredstava koje je Sveučilište steklo u suradnji s privredom i kroz posebne aktivnosti'. Nossan kaže da Fond raspolaže sa 10 milijuna kuna.

Senat je donio i odluku o dodatnoj potpori za studente koji odlaze na studijski boravak na inozemne visokoškolske ustanove ili stučnu praksu u akademskoj godini 2010/2011. u okviru Programa ERASMUS. Dodatna potpora iznosit će 100 eura, dok 300 eura osigurava Agencija za mobilnost i programe EU.

Odobrena je kvota za mobilnost 246 studenata u svrhu studijskog boravka na partnerskim visokoobrazovnim institucijama te 30 mjesta za studente koji će na stranim sveučilištima obaviti stručnu praksu.

Agencija je odobrila i sredstva za mobilnost 29 zaposlenika u svrhu održavanja nastave te 14 mjesta za zaposlenike u svrhu stručnog usavršavanja.