ŠIMONOVIĆ PORUČIO

Na suzbijanju korupcije neće se štedjeti

29.07.2009 u 10:43

Bionic
Reading

Tužiteljstva i sudovi u rebalansu proračuna neće biti zakinuti za novac namijenjen efikasnom suzbijanju kriminala i korupcije, tvrdi ministar pravosuđa Ivan Šimonović

Neće se provesti neka investicijska ulaganja u sudove i opremu, a i suci će na platnim listama osjetiti udar recesije. Ministar Šimonović komentirao je i imenovanje 32 općinskih sudaca te novog Državnog sudbenog vijeća. 'Bilo bi mnogo bolje da suci odlučuju o tome tko će ih predstavljati u DSV-u, nego da između kandidata koje je predložila sudska struka bira Sabor. No da bismo to postigli, morat ćemo promijeniti Ustav.'

Ustav se mora mijenjati i da bi se omogućilo uzajamno izručivanje za zemlje EU radi progona za kaznena djela. 'Zauzimam se za to da se ustavno omogući izručivanje i s državama koje nisu članice EU ako o tome postoji poseban sporazum.' Tako bi se osumnjičenima za ubojstvo Ive Pukanića Željku Milovanoviću i Sretenu Josiću moglo suditi u Hrvatskoj.

Taj sporazum ipak ne bi obuhvatio osuđenike za ratne zločine, poput Branimira Glavaša. 'S BiH dogovaramo potpisivanje sporazuma o izvršavanju pravomoćnih sudskih presuda, pa i onih za ratne zločine. Dosad je za izvršenje kazne bio potreban pristanak osuđenika, a prema dodatku sporazuma, suglasnost se više ne bi tražila. To će biti učinkovito rješenje za sve osuđenike koji bijegom u BiH i dvostrukim državljanstvom pokušavaju izbjeći služenje kazne u Hrvatskoj', kaže Šimonović.

Šimonović je potvrdio kako nestanak topničkih dokumenata uporabe artiljerije tijekom operacije Oluja nije bio slučajan.
'Ispitano je više od dvjesto svjedoka iz redova policije i vojske. Postoje jasne indicije za to da nestanak nekih dokumenata nije bio slučajan. Bez obzira na to tko je, kada i s kojim namjerama uzimao, skrivao ili uništavao dokumente, prema mišljenju hrvatskih vojnih stručnjaka, danas štetu zbog toga ne trpi samo Hrvatska, nego i general Gotovina', naglašava ministar za Jutarnji.hr.