UPOZNAJMO SUSJEDE

Na što brije regija?

03.10.2012 u 19:54

Bionic
Reading

Što znamo o najbližim susjedima? Pa, sigurno manje nego o ljudima koje nikada nismo vidjeli, ali smo o njima puno čuli i čitali, a slična teza može se primijeniti i na naše geografske susjede. Znamo otprilike kolike su im prosječne plaće, kakva je politička situacija, koja je stranka na vlasti... I to je otprilike to

Kako žive, gdje izlaze, što čitaju, što slušaju – to su pitanja na koja odgovore nerijetko tražimo između rečenica i scena u filmovima iz regije ili se naprosto držimo prastarih klišeja po kojima mnogi misle da Sarajlije još uvijek sjede samo u Baščaršiji, Beograđani šetaju po Knez Mihajlovoj, dok se u slobodno vrijeme cijelo Skopje seli na travnjake pored Vardara. Osamdesete su možda i izgledale tako, ali dvadeset i kusur godina promijenilo je vizure tih gradova, isto kao i navike njihovih stanovnika.

Nije tajna da puno Hrvata koji imaju prijatelje preko najbliže granice barem jedan vikend mjesečno 'zaruže' s beogradskim i sarajevskim noćnim pticama. Saznat ćete sve o ludim noćnim provodima i pedeset puta umirati od smijeha jer se netko fotkao pored natpisa 'Kokice kod Đokice', ali nitko vam neće reći da je u Beogradu trenutno jedna od najpopularnijih knjiga 'Charlotte Street'. Naći ćete je pod naslovom 'Ulica Šarlot', a ovaj roman, koji je inače jedan od najprodavanijih na Amazonu, napisao je Danny Wallace. Priča se po gradu da je mladi Wallace novi Hornby, a njegova priča o Jasonu Priestleyu (ni slučajno onaj Jason iz Beverly Hillsa 90210) koji slučajno u ulici Charlotte sreće 'nju', koja odjednom nestaje, a njemu ostaje samo njezin fotoaparat s hrpom nerazvijenih fotografija, već je postao beogradski 'gradski' klasik. Još jedna knjiga je već postala kultna, odnosno cijela trilogija, a to su 'Igre gladi'.


Mrvicu bliže nama, točnije u Sarajevu, tamošnja ekipa najveću podršku daje svom velikom talentu Faruku Šehiću koji je za 'Knjigu o Uni' ovih dana dobio nagradu Meša Selimović, te Bekimu Sejranoviću. Khaled Hosseini još je jedna književna zvijezda koja se rado čita među bosanskim čitateljima, isto kao i Shan Sa. Veliku popularnost u Srbiji i BiH imaju hrvatski pisci. Ante Tomić, Boris Dežulović i Miljenko Jergović imaju priličan broj fanova u obje zemlje, a uz bok im je Igor Mandić koji je ljubimac beogradskih intelektualaca.

U Sloveniji je među najčitanijima George R. R. Martin i njegova senzacionalna 'Igra prijestolja', zatim Robert Rankin i Terry Pratchett, te pisci s ovih prostora Nenad Veličković i Borut Golob. 'Igra prijestolja' je hit i u Makedoniji, gdje je 'in' i Alice Munro te norveški kralj krimića Jo Nesbo.

Ako vas put nanese u Skopje, teško da ćete tamo sklopiti oko, jer noćni život zemlje 'gdje vječno sunce sja' naprosto pršti od izbora od kojeg će vas zaboljeti glava. Makedonci već odavno ne briju na tehno i house, već su se okrenuli egzotičnijim ritmovima. Lounge, jazz i groovy glazba je po kojoj su prepoznatljivi, a sve su popularnije i žive svirke.

Jazz se provlači i beogradskim ulicama i to nedjeljom ujutro u Supermarketu, koncept storeu, restoranu i kafiću u jednom, ili u žargonu – 3 u 1. Jazz bandovi uljepšavaju nedjelje ujutro dok jedete jaja na oko koja su navodno najbolja na svijetu, a šminkerska ekipa se okuplja u Pastisu u koji vole zalaziti i 'nešminkeri' zbog odličnog quichea i francuskog štiha. Zgodan je i za romantične duše koje vole drvene klupice i dekice. No tradicija dobrih izlazaka po kojoj je Srbija poznata zadržala se i danas. Pored afterwork pića, jutarnjih kavica i večerica u nekim od boljih beogradskih restorana, vikendi su rezervirani za Adu zbog koje grad subotom i nedjeljom naglo postane pust. Osim, naravno, ako tog vikenda nije Exit ili dizajnerski festival Mikser koji je 'must see', a ponekad i 'must be'.

Vikendašenje izvan grada i još jedan prazan grad vikendima jest Sarajevo. Jahorina, Bjelašnica i Prokoško jezero destinacije su na koje se bježi iz gradske džungle, a oni kojima benzin nije velika stavka u životu, potegnut će i do Mostara. Ako i ostanu doma, Sarajlijama su žive svirke također prvi izbor, a najčešće je to klub Fis. Ako nije živa svirka, onda je kazališna predstava kojih imaju dosta, ali hit je komedija 'Ja, mahaluša'.

Kao i u književnosti, tako su i u glazbi dosta popularni hrvatski izvođači, ali kad se 'zalomi' neki strani hit u Beogradu će to biti Killersi i Alicia Keys, Skopje voli Ellie Goulding i Florence & The Machine, Ljubljana Taylor Swift i Green Day. I jedna zajednička 'brija' gdje god došli – sevdah.