GOLF KAO NACIONALNI INTERES

'Na Srđu se planira grad duhova'

26.04.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Što golf ima s tim? - pitaju se u Inicijativi Srđ je naš te u Zelenoj akciji, tvrdeći da tvrtka Razvoj golf d.o.o., investitori tobožnjeg projekta od nacionalnog interesa vrše pritisak na vladu, pozivajući se na antipoduzetničku klimu, a sve kako bi mešetarili zemljištem i nekretninama. Investitori, međutim, tvrde da lokalna vlast i župan Nikola Dobroslavić na njih vrše pritisak izmišljajući vlastita pravila čime nezakonito koče projekt izgradnje golfa u Dubrovniku

'Na platou Srđ planira se grad duhova, 268 vila namijenjenih preprodaji, koje se mogu etažirati prema Zakonu o golfu, izgrađenih na 341.611 metara kvadratnih poljoprivrednog i šumskog zemljišta ili u brojkama 211

stanova prosječne površine 60 kvadratnih metara po 27 golf rupica, izračunali su aktivisti Inicijative Srđ je naš i Zelene akcije. Te su brojke navedene i na jumbo plakatima kojima upozoravamo javnost o čemu se zapravo radi', kazao je aktivist Inicijative Đuro Capor na novinarskoj konferenciji ispred zagrebačkog hotela Westin, tik pred početak obraćanja investitora novinarima u istom hotelu za koje je ustvrdio da je ništa doli farsa propagandne mašinerije Golf razvoja.

'Projekt golf terena s vilama na Srđu, kao i slični projekti te Zakon o igralištima za golf samo su repovi korupcijske hobotnice zaostale nakon bivšeg premijera koji je tvrdio da su oni državni interes, a danas je u zatvoru u Austriji i krajnje je vrijeme da se otimačina zemljišta prestane nazivati poduzetništvom', zaključili su Capor i Jagoda Munić iz Zelene akcije.

Baš kao i na ogromnom transparentu 'Što golf ima s tim', pojačanim manjim transparentima sa spomenutim brojkama, koji su aktivisti držali pored ulaza u zagrebački hotel, pitaju što investitori rade u Zagrebu te zašto ne drže konferenciju za novinare u Dubrovniku pa zaključuju da su investitori u glavni grad došli vršiti pritisak na Vladu pravdajući se antipoduzetničkom klimom.

Da su zapeli u pat-poziciji baš uslijed antipoduzetničke klime i da su oni ti na koje se vrši pritisak, i to od lokalne vlasti, odgovaraju investitori u čije ime prokurist Ivan Kusalić tvrdi da investicija vrijedna 1,2 milijarde eura jest projekt od nacionalnog interesa. Ovo je nacionalna tema, strana investicija čiji kapital dolazi iz Izraela i SAD-a, koja turizmu Dubrovnika i Hrvatske može donijeti mnogo toga dobroga.

Kusalić ne vidi ništa sporno u tome što je, kako je sam rekao, oko 80 posto sadržaja njihova projekta namijenjeno prodaji, a 20 posto iznajmljivanju jer se uz sportsko-rekreacijski centar s golf terenima nalaze i prateći sadržaji poput obnove tvrđave Imperial u kojoj će biti smješten Muzej Domovinskog rata. Ističe da je područje projekta od 2003. uključeno u prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije te da od 2005. traje izrada Urbanističkog plana uređenja. Međutim, Prostorni je plan županije mijenjan već triput: 2005, 2006. i 2010, svaki put propisujući nova pravila za projekt i investitore, a koja se ne zasnivaju ni na kojem zakonu ili važećem prostornom planu, upozorava Kusalić. Za te preokrete optužuje župana Nikolu Dobroslavića koji izmišlja i tumači vlastita pravila i time nezakonito koči projekt izgradnje golfa u Dubrovniku, vršeći nezabilježen pritisak na projekt i društvo Razvoj golf d.o.o.

Zbog svih tih izmjena, odgovara Kusalić aktivistima, rasla je vrijednost projekta od 900 milijuna eura iz 2007. na sadašnjih 1,2 milijarde eura. Taj ogroman novac trenutačno dolazi od equity fondova u omjeru 70 posto vlastitih sredstava imovine investitora te 30 posto bankovnih zajmova PBZ-a s kojim surađuju od početka te Zabe i Šted banke, tumači Kusalić, nadajući se kasnijem pretvaranju cjelokupnog iznosa u 25 do 30 posto u korist investitora. Tvrdi da za njihov projekt vlada velik interes i stranih institucionalnih fondova, a aktivistima, kojima zamjera nepoznavanje činjenica, odgovara da zemljište nije kupljeno kao poljoprivredno, nego je bilo uvršteno u prostorne planove te da vlasništvo banaka nad njime samo pokazuje njihovu vjeru u taj projekt.

Što se tiče današnjeg dolaska u Zagreb, prvo je Kusalić kazao kako se neće formalno obratiti Vladi, da bi potom sam priznao kako su pisali Vladinom potpredsjedniku za investicije Domagoju Miloševiću i ministru graditeljstva Branku Bačiću, ali odgovore nisu dobili, osim što je iz Bačićeva ministarstva rečeno da ono nije ovlašteno tumačiti zakon.

Kao glavni problem Kusalić je zaključno istaknuo samovolju lokalne samouprave koju treba slomiti jer zbog njihove nemoći i nesposobnosti investitori trpe ucjenu, a u teoriji se svi pozivaju na 'dobrodošlost investicija', što u praksi ne postoji.