MJEŠTANI NEGODUJU

Na slavonskim cestama i dalje 500-ak nezadovoljnih seljaka

15.03.2011 u 08:19

Bionic
Reading

Poljoprivredni proizvođači s vinkovačkog i županjskog područja proveli su i petu noć u blokadi prometnica u Slavoniji, a kako najavljuju obustava prometa bit će na snazi sve dok im se netko iz Vlade ne javi i obeća ispuniti njihove zahtjeve

Na prosvjednim punktovima kod Jarmine, Gradišta, Bošnjaka i Ilače navodno je 500-ak seljaka sa svojim traktorima, pa su i dalje za promet zatvorene ceste koje od Vinkovaca vode prema Osijeku, Županji i Tovarniku.

Nezadovoljni seljaci, okupljeni u Sindikat hrvatskih seljaka, traže isplatu potpora u ratarstvu, stočarstvu i ribarstvu u cjelosti, jednaku cijenu plavog dizela za ratare i ribare koja ne bi smjela prelaziti četiri kune te izradu državne strategije poljoprivredne proizvodnje za narednih 10 godina.

'Ostajemo u prosvjedu sve dok nam se netko iz Vlade ne obrati za razgovor', odlučan je vođa seljaka, Tomislav Pokrovac.

Protiv prosvjeda seljaka u ponedjeljak su ustali predstavnici Općine Jarmina koji traže izlazak iz prometne izolacije njihovog mjesta, jer su zbog blokade obližnje vinkovačke obilaznice do grada primorani prolaziti poljskim putevima. Za pomoć su se obratili i policiji.

'Ne mogu seljaci s 20-ak traktora blokirati život cijelom selu. Među prosvjednicima nema seljaka iz Jarmine, nego iz drugih sela koja nisu blokirana', ustvrdio je načelnik jarminske općine Andrija Draganić kojemu su potporu dali svi općinski vijećnici.

Prosvjednici kroz blokadu puštaju samo vozila hitne medicinske pomoći i autobuse koji djecu prevoze u školu.