SKUP O ZAPADNOM BALKANU

Na skupu u Ženevi razgovarat će se o referendumu u Makedoniji, izborima u BiH...

01.10.2018 u 22:52

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će skup u Ženevi o zapadnom Balkanu biti prigoda za razgovore o posljedicama referenduma u Makedoniji, sigurnosnoj situaciji i razgovorima koji se vode između Srbije i Kosova te za analizu stanja u BiH uoči općih izbora sljedeći vikend

"Želimo na najvišoj razini raspravljati i o posljedicama jučerašnjeg referenduama u Makedoniji, sigurnosnoj situaciji i razgovoria koji se odvijaju između Srbije i Kosova, analizirati stanje u BiH uoči općih izbora ovoga vikedna. Dakle, puno je i političkih i sigurnsnih izazova i zato je dobro da smo stalno prisutni na ovakvom tipu foruma na najvišoj razini", rekao je Plenković.

U organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma u utorak se u Ženevi održava "Strateški dijalog o zapadnom Balkanu" na kojem će se okupiti predsjednici država ili vlada te ministri iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Švicarske i Turske.

U ponedjeljak navečer sudionici summita imaju radnu večeru.

Plenković kaže da je cilj sutrašnjeg sastanka raspraviti kako države jugoistoka Europe mogu ići naprijed prema svom temeljnom cilju, članstvu u EU-u, u čemu im Hrvatska može pomoći.

"Želimo vidjeti kako će se riješiti nekoliko bitnih politčkih i sigurnosnih pitanja i također pomoći u transferu znanja u pogledu onoga što te zemlje mogu očekivati u okviru pregovora. To je naša strateška pozicija i mislim da je važno, pripremajući se za naše predsjedanje na početku mandata nove Komisije i novog Europskog parlamenta, novog predsjednika Europskog vijeća, da damo zamah tom procesu u prvoj polovici 2020. kada ćemo predsjedati Vijećem EU-a", rekao je Plenković.

Prije radne večere sudionika strateškog dijaloga, Plenković se sastao s visokom povjerenicom za ljudska prava UN-a Michelle Bachelet i s glavnim direktorom Svjetske trgovinske (WTO) organizacije Robertom Azevedom.

Azeveda je izrazio zadovoljstvo razgovorom s hrvatskim premijerom s kojim je razgovarao o ulozi WTO-a u današnjoj globalnoj ekonomiji i napetostima kojih trenutačno ima u svjetskoj trgovini.

Plenković je rekao da će se se u lipnju 2020. godine u Astani, u Kazahstanu održati ministarski sastanak WTO-a u kojem će važnu ulogu imati EU-a, a Hrvatska će tada predsjedavati Vijećem EU-a.

"Bitno je da u ovoj raznoj fazi uspostavimo čvrsti kontakt i da Hrvatska dade svoj doprinos rješavanju globalnih trgovačkih pitanja koja su sada na dnevnom redu", rekao je Plenković.