promocija hrvatskih pčelinjaka

Na Školskom mednom danu prvašići dobili domaći med

07.12.2018 u 13:46

Bionic
Reading

Učenici prvog razreda osnovnih škola diljem Hrvatske u petak su u povodu Školskog mednog dana, dobili domaći med u nacionalnim staklenkama

Školski medni dan obilježava se danas u osnovnim školama na dan dv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

Učenicima prvih razreda osnovnih škola podijeljeni su paketići s medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med volumena 370 mL, edukativnom slikovnicom i letkom.

Na obilježavanju 'mednog dana' u zagrebačkoj Osnovnoj školi Kajzerica, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić podsjetio je na nedavno predstavljenu nacionalnu staklenku, koja domaćim pčelarima pomaže u konkurenciji sa stranim medom na tržištu.

'Danas smo posebno izdanje te staklenke napunjene domaćim medom podijelili prvašićima diljem zemlje', kazao je Tolušić te naglasio kako je važno djecu na vrijeme educirati o hrani i podrijetlu hrane kako bi kao odrasli ljudi odluke o svojoj prehrani donosili na dobrim temeljima.

Tijekom školskog mednog dana škole su u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale i razna edukativna događanja i na taj način učenike pobliže upoznale s važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na planetu Zemlji.

  • +13
Ministar Tomislav Tolušić školarcima je dijelio teglice meda i slikovnice povodom Školskog mednog dana u OŠ Kajzerica Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ciljevi školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka su povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Školski medni dan jedna je od mjera iz Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, kojeg je Vlada donijela na sjednici 24. listopada, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri, ističu iz Ministarstva poljoprivrede dodajući da su prijavljene 843 osnovne škole i 36.307 učenika prvih razreda, a med su isporučila 190 pčelara koje su škole odabrale.