sjednica vlade

Plenković: Sustav obrane od poplava je dobro funkcionirao

16.05.2019 u 07:32

Bionic
Reading

Izvještaj o izvršenju državnog proračuna za 2018. jedna je od glavnih tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio i premijer Andrej Plenković

Plenković se prvo osvrnuo na posjet poplavljenim područjima. 'Sustav obrane od poplava je jako dobro funkcionirao, s obzirom na prošle godine. Posebno je dobro funkcionirao u Karlovcu', kazao je Plenković i zahvalio svima nadležnim službama

'Posao je objavljen jako dobro, smanjuje se vodostaj svih rijeka i to je jako dobro', dodao je.

Pohvalio je i sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju. 'Imamo problem negativnog prirodnog priraštaja i to pogađa polovicu članica Europske unije', rekao je Plenović. Kazao je kako bi se kroz Europsku uniju moglo pomoći mjerama i sredstvima zbog demografske slike. 'Tu se ne radi o nikakvoj odšteti', poručio je.

Spomenuo se i povratka MIG-a Rudolfa Perešina, rekavši da je povratak tog aviona u Hrvatsku obavljen 'tiho'.

'To je satisfakcija za sve, za branitelje pilote, ali i za obitelj Rudolfa Perešina', kazao je Plenković.

Kratko je prokomentirao i svoj posjet Šibeniku i Zadru.

Kazao je kako će predstavnici Vlade u Bleiburgu biti ministri Lovro Kuščević i Tomo Medved.

Na sjednici Vlade prihvaćen je Nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za 2018. godinu i Nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za 2018. godinu.

Prihodi su izvršeni, kazao je ministar financija Zdravko Marić, u iznosu od 129,4 milijarde kune što je, kazao je, na visini plana. Od toga su porezni prihodi iznosili 78 milijardi kuna što je porast od 3 posto u odnosu na 2017.

'Rashodi su bili 129,6 milijardi kuna, što je ispod plana. To je, u odnosu na 2017., povećanje od 3,7 posto. Imamo bolju apsorpciju fondova Europske unije, a to ima reperkusije i na rashodovnu stranu. s druge strane imamo povećanje rahoda za mirovine, povećanje rashoda za zaposlene. ali imamo manje rashode za kamate', kazao je Marić.

'Lani je udio javnog duga u BDP-u smanjen za 3,2 postotna boda, na razinu 74,6. Mi smo zadnje tri godine javni dug smanjili za 10 postotnih bodova', rekao je Marić.

'Kada zatvorimo 2018. godinu možemo biti zadovoljni jer unatoč svim izazovima koji su nastupili krajem godine po pitanju uljanika, pokazali smo da možemo odgovorno i transparentno voditi financije i odnositi se prema novcu proračunskih obveznika', zaključio je Marić.

'Bitno je za javnost da podcrtamo još jedan put, od tri točke naše politike, a jedno je odgovorno upravljanje javnim financijama, drugo su strukturne reforme poput mirovinske reforme, a treće je povlačenje investicija. Mi kontinuirano radimo na sva tri polja. a to da smo došli u fazu da dvije godine za redom imamo proračunski višak, nije uobičajeni sport u Hrvatskoj. Zadnji put kada smo imali suficit je bilo 1998. kada je uveden PDV', dodao je Plenković.

  • +7
Sjednica Vlade 10.5. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL