sjednica vlade

Plenković: Uspoređivati Hrvatsku s NDH je nedopustivo!

29.08.2019 u 07:05

Bionic
Reading

Vlada je na svojoj današnjoj sjednici utvrdila da je sindikalna inicijativa '67 je previše' prikupila dovoljno potpisa za referendum kojim traže promjenu uvjeta za odlazak u mirovinu. Uvodno se na sjednici Vlade obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku sjednice osvrnuo na nasilje koje se događalo proteklih dana. 'U ime Vlade želim osuditii sve napade, posebice one koji su imali karakter međunacionalnih odnosa. Napadi na srpsku nacionalnu manjinu u Uzdolju, Đevrskama i Viškovu. Najvažnije je da je policija reagirala brzo i da su pronađeni počinitelji svih tih nedjela. Ovo su djela individualnih osoba, to nije odraz klime u društvu. Konkretne osobe će odgovarati u hrvatskom pravnom sustavu', poručio je Plenković.

'Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti. Ta teza ne stoji. RH je zemlja koja je riješila sve svoje temeljne nacionalne zadaće - neovisnost, slobodu, demokraciju, jačanje institucija, članstvo u EU i NATO. Gradimo društvo u kojemu se svi trebaju dobro osjećati. Mi smo zagovornici za napredovanje zemalja jugoistoka Europe prema integracijama', dodao je Plenković.

'Uspoređivati Hrvatsku s NDH je nedopustivo. Moderna Hrvatska nema veze s NDH, utemeljena je na Domovinskom ratu i procesima '90-tih godina', poručio je.

Kazao je da svi zajedno moramo raditi na toleranciji u društvu, no priznao je da postoje političke stranke koje svoju snagu grade na potenciranju napetosti, i to napetosti između Hrvatske i srpske manjine. 'No to nije politika vlade, naša politika je izgradnja dobrih međususjedskih odnosa i rješavanje svih otvorenih pitanja', poručio je premijer.

Zamolio je sve da ne daju izjave koje pridonose polarizaciji društva. 'Koji oble uglove koji se vrlo brzo mogu zaoštriti neopreznim i neprimjerenim izjavama', poručio je.

Druga tema na koju se Plenković osvrnuo bio je rast BDP-a. 'Već dvadeset kvartala za redom bilježimo rast', kazao je Plenković, dodavši kako se nada da će i treće tromjesečje biti pozitivno. 'Ovaj rast je veći nego u Europskoj uniji', dodao je.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na sjednici, između ostalog, usvojila Izvješće o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative '67 je previše' o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Državni tajnik Dario Nekić kazao je da su ministarstvo uprave i MUP bili zaduženi za provjeru potpisa. 'Provjerom broja uzorka od 49.952 potpisa utvrdili smo da je 708.713 potpisa valjano', rekao je Nekić, kazavši da je inicijalno prikupljeno više od 745 tisuća potpisa.

Nekić je dodao da na potpisnima listama nisu navedena mjesta prikupljanja potpisa, pa se nije moglo utvrditi jesu li se potpisi prikupljali u skladu s odredbom članka 8c Zakona o referendumu.

Prema toj odredbi, izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma može se održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave (grada ili općine), a organizacijski odbor dužan je pet dana prije početka izjašnjavanja policiji prijaviti mjesta na kojima će se ono održavati.

Vlada je također odlučila da će dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika za šest istražnih prostora na kopnu dobiti - Ina i Crodux Derivati Dva, i to svaka za po dva istražna prostora, a za po jedan prostor Vermilion Zagreb Exploration i mađarska tvrtka Aspect Croatia.

Plenković je na kraju sjednice najavio da će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas otići u Split kako bi osobno provjerio okolnosti koje su dovele do smrti Kristijana Vukasovića.