SJEDNICA NA MARKOVOM TRGU

Premijer se hvali demografskim mjerama na Vladi: Dječji doplatak za 154 tisuće djece

14.06.2018 u 14:17

Bionic
Reading

Na 101. sjednici Vlade koja je počela u 14.10 je između ostaloga je zakonska regulacija dječjeg doplatka, subvencioniranje stambenih kredita, najam stanova...

U uvodnoj riječi predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako su došle dobre vijesti iz Eurostata o postotku rasta zaposlenosti u prvom tromjesečju.

Na dnevnom redu Vlade je nekoliko demografskih mjera, kako je premijer kazao, poput Nacrta konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu, Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova.

'To je važna poruka Vlade da želimo proširiti dječje doplatke na 154 tisuće djece. Dajemo snažnu poruku da želimo doprinijeti demografskom oporavku zemlje', kazao je. Spomenuo je i subvencioniranje stambenih kredita.

Dio prijedloga odnosi se na pravosuđe: smanjenje broja sudova kao dio pravosudne reforme.

Resorna ministrica Nada Murganić kazala je kako se mijenja dohodovni cenzus po članu kućanstva mjesečno koji je povišen s 50 na 70 posto proračunske osnovice. Proširuje se krug potencijalnih korisnika dohotka na djecu', istaknula je. Mijenja se i odredba o dobnoj granici pa će tako pravo na doplatak imati učenici srednjih škola čiji obrazovni program traje pet godina.

Potrošit će se 151 milijun 800 tisuća kuna u ovoj godini. U 2019. 360 milijuna, a u 2020. 320 milijuna.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar predstavljajući Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kazao je kako je također riječ o demografskoj mjeri jer se subvencije produljuju za dvije godine za svako dijete.

Na dnevnom redu je i Nacrt prijedloga zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina čime će se olakšati pristup tim informacijama. Najavio je i registar tj. evidenciju zgrada, unaprjeđenje registra geografskih imena…

Nacrt prijedloga zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana: Registrirano je 279 tisuća oružja za civilne potrebe. Dobna granica za nabavu oružja je 21 godina uz iznimku policije, zaštitara i lovaca. Pojednostavljuje se i ubrzava procedura za nabavu i dozvolu za vatreno oružje.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je kako se postrožavaju uvjeti za izbor sudaca na višim sudovima tako da će biti potrebno više godina iskustva.

Obrazlažući Prijedlog odluke o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske na Ministarstvo hrvatskih branitelja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako se ovime regulira prijenos osam stanova koje koriste HRVI iz Domovinskog rata, a koji su u vlasništvu RH.

Dano je i zeleno svjetlo Varaždinskoj županiji za zaduženje kod Zagrebačke banke za kupnju dvorca Šaulovec u Črešnjevu koji trenutno Financijska agencija (Fina) prodaje u sklopu stečajnog postupka nad PPI Varaždinkom

Na dnevnom redu je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, Nacrt konačnog prijedloga zakona o državnom odvjetništvu, Nacrt konačnog prijedloga zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nasljeđivanju te Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o pokretanju postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod.

  • +18
Vlada Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL