IZBAČEN NOVINAR

Na sjednici Gradskog vijeća Otočca uredovala policija

25.10.2013 u 13:16

Bionic
Reading

Na sjednici GV Grada Otočca dogodio se zasigurno presedan, jer su na sjednicu pozvani policajci

Nimalo oku ugodna scena dolaska policajaca na sjednicu gradskog vijeća, a potom i odvođenje novinara Roberta Labrovića, vlasnika internetske televizije TV Loki iz Otočca, člana HND-a, podigla je ionako povišene tenzije između oporbenih i vijećnika koji su na vlasti u Otočcu.

Na sjednici su pljuštale optužbe oporbenih vijećnika koalicije HDZ-HSU-a na nepravilnosti u radu Gradskog vijeća, ali i optužbe vladajućih koju čine Nezavisna lista Stjepana Kostelca - SDP i HSP na rad nekadašnjeg rukovodstva grada Otočca (HDZ) koji je gradu natovario dug od 21 milijun kuna.

Sve je kulminiralo kada je na sjednicu došao snimatelj Robert Labrović i počeo snimati sjednicu, na što je reagirao predsjedavajući Slaven Prpić te ga zamolio da prekine snimanje. Budući da se Labrović oglušio na zamolbu, pozvana je policija koja je sa sjednice udaljila Labrovića. Iako je sjednica potom nastavljena, bilo je više nego očito da su vijećnici ovim nemilim činom bili iznenađeni te je i ostatak sjednice protekao u optuživanjima s jedne i druge strane. Bio je i to razlog da po okončanju sjednice oporba i stranke na vlasti održe konferencije za novinare na kojima su i jedni i drugi prikazali svoja viđenja cijelog događaja.

Tako su predsjednik GV Otočca Slaven Prpić i gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac kazali da im je žao što je došlo do incidenta koji se ne pamti u Otočcu, no da su morali pozvati policiju jer je ponašanje novinara Roberta Labrovića bilo krajnje neprimjereno i kao takvo utjecalo na nemogućnost rada gradskih vijećnika. 'Dotični novinar pristupio je sjednici GV-a u pola sjednice, šećući se i mašući kamerom, remetio je red i rad sjednice, nismo znali snima li, slika i bili smo primorani upozoriti ga na ponašanje, no budući da se oglušio, pozvali smo policiju. Ispričavam se svim vijećnicima, ali nismo mogli dozvoliti takvo ponašanje i postupili smo prema poslovniku GV Otočca', kazao je predsjednik GV Otočca Slaven Prpić.

S druge strane pak oporbeni vijećnici Ante Vučić i Milan Jurković na tiskovnoj su konferenciji istaknuli da je na sjednici GV Otočca bilo demonstrirano pokazivanje mišića vladajućih prema novinarima. 'Zgroženi smo, osuđujemo takav čin jer smo svjedočili pokazivanju mišića prema vama novinarima što je značilo da vi novinari morate izvještavati kako vladajući kažu ili nećete moći prisustvovati sjednicama GV-a. To nije dobar znak, ni za rad GV Otočca, za Otočac, a ni za demokraciju', poručili su s tiskovne konferencije oporbenih vijećnika HDZ-HSU-HSP-a.

Snimatelj Robret Labrović nije priveden u policiju, već je nakon izvođenja sa sjednice GV-a pušten. Kako doznajemo od Labrovića, on će se obratiti HND-u i zatražiti da ta novinarska organizacija stane u obranu njegovih, zakonom zajamčenih prava.